Grupno silovanje manekenke razbesnelo žene i oživelo "Me Too" pokret

U Nepalu zločin silovanja zastareva nakon godinu dana i ova zemlja ima jedan od najkraćih rokova u južnoj Aziji

  • 0
Me too pokret Nepal Foto: Profimedia/SOPA Images/Sipa Press

Mlada i popularna manekenka iz Nepala, imala je samo 16 godina kada su je pozvali na žurku nakon Izbora za Miss. Njen pakao počeo je onog trenutka kada joj je neko u piće ubacio sedativ, a zatim ju je seksualno zlostavljao.

Ceo čin zlostavljanja je organizartor događaja navodno snimao, a ona se ujutru probudila u krevetu punom krvi.

Narednih šest meseci za nju su bili noćna mora.

- Htela sam da umrem - rekla je na početku TikTok videa poznata manekenka dok je opisivala sav užas koji je preživela te 2014. godine.

Nju je organizator žurke navodno drogirao, a zatim ju je silovao u hotelskoj sobi. On ju je zatim slikao nagu, a onda ju je ucenjivao tim fotografijama primoravajući je da ponovo ima odnose sa njim i njegovim prijateljem dok je on to posmatrao.

- Pretio mi je da će objaviti moje fotografije, zaista sam se uplašila. Rekao mi je da sam ja tražila novac za to, da su mi ga dali i da su mi zato to uradili - kaže manekenka.

Ona je zatim dodala da se osećala toliko bespomoćno da čak nije imala snage ni suzu da pusti. Njena priča izazvala je novi talas pokreta "Me too" (I ja). Mnoge žene izašle su na ulicu i zahtevale su reformu zakona koji se odnosi na silovanje.

Nakon njenog javnog istupanja, uhapšen je i vlasnik kompanije "Model Global Visas Consultancy" Manoj Pendi koji se sumnjiči da je napastvovao devojku. On je u to vreme bio organizator Izbora za Miss.

Devojka kaže da je tek nakon šest meseci smogla snage da svojoj prijateljici ispriča šta je sve preživela, kada više nije mogla da sve drži u sebi.

Me too pokret Nepal Foto: Profimedia/Prabin Ranabhat/Zuma Press

Mnogo žena pružilo joj je podršku

Otkad je njena priča izašla u javnost, veliki broj žena izašlo je na proteste u Nepalu, poslanici su registrovali predlog promene zakona u Parlamentu, advokati su podneli peticiju vrhovnom sudu da izvrši pritisak na Vladu da produži rok posle kog se prijavljivanje silovanja smatra zastarelim. U Nepalu zločin silovanja zastareva nakon godinu dana i ova zemlja ima jedan od najkraćih rokova u južnoj Aziji.

Prema važećem Zakonu, prijava za silovanje mora biti podneta u roku od godinu dana, a ova činjenica stavlja žrtve u nezgodan položaj, posebno jer mnoge od njih nemaju kome da se obrate za savet, a takođe nemaju ni finansijsku i legalnu podršku, a često im i porodice okreću leđa, piše Independent.

Žene takođe zahtevaju da država obezbedi besplatno lečenje, nadoknadu i savetovanje žrtvama.

Manekenka optužuje Pendija da ju je silovao u hotelskoj sobi. Nakon njenih video snimaka mnoge žene su joj pružile podršku, a veliki broj njih je koristeći tag #MeToo ispričalo svoje iskustvo.

- Nisam znala da postoji vremenski okvir za procesuiranje zlostavljanja, kako bi neko mogao da dobije pravdu koju zaslužuje. Ovo je očigledno problem patrijarhalnog društva koji se ogleda u zakonodavstvu Nepala. Nadamo se da će pravda pobediti - glasio je jedan od komentara na mrežama.

Video: Nakon što je pušten na slobodu: Ispovest roditelja devojčice koju je obljubio kućni prijatelj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA