Lavrov: Situacija oko posete Srbiji je nezamisliva

Ruski šef diplomatije je umesto da doputuje u Beograd, zakazao konferenciju za novinare

  • 89

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je na današnjoj konferenciji za novinare da je situacija oko posete Srbiji nezamisliva.

- Nikad nismo ni pomislili da ovako nešto može da se dogodi - rekao je Lavrov.

On je rekao da ne razume interese pojedinih država članica NATO da zabrani ruskom avionu da preleti njihov vazdušni prostor da bi došao do Srbije. Dodao je i da Rusija još nije dobila objašnjenje od zemalja koje su zatvorile nebo za prolazak ruske delegacije.

- Međunarodni poslovi Srbije su na ovaj način blokirani, bar u ovom trenutku. Suverenoj državi je oduzeto pravo da vodi svoju spoljnu politiku - rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je ovakav potez samo pokazao koliko NATO i EU mogu daleko da idu, da bi primenili "zle interese protiv onih koji neće da žrtvuju svoje principe i integritet po željama Zapada".

On je istakao da je srpskom Ministarstvu spoljnih poslova upućen poziv da poseti Moskvu u bliskoj budućnosti.

Ruski šef diplometije je rekao da "incident sa avionom" ukazuje na probleme koje ima Zapad.

- Pošto su zapadne zemlje smatrale da je poseta Srbiji gotovo pretnja univerzalnih razmera, to znači da im ide veoma loše - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Ruski ministar spoljnih poslova je, upitan kako će Rusija odgovoriti na ovaj potez Zapada, poručio da Moskva neće uraditi ništa što bi moglo da ugrozi veze između dva naroda.

Govoreći o mogućim opravdanjima Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore da spreče prelet ruske delegacije, Lavrov je rekao da veruje da će opravdanje biti da su dobili naređenje od EU i NATO.

- One (EU i NATO) će, pak, reći da su ove države donele nezavisne odluke - rekao je Lavrov.

Podsetimo, Lavrov je trebalo danas da doputuje u Beograd, ali je njegova poseta jutros zvanično otkazana.

O razlozima otkazivanja predsedika Srbije Aleksandra Vučića obavestio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko na današnjem sastanku na Andrićevom vencu.

- Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju. O svemu ću da govorim više na RTS1 u Dnevniku u 19.30 - napisao je Vučić na Instagramu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    6. jun 2022 | 12:30

    Zivela Srbija, zivela Rep, srpska, zivela Rusija I Belorusija I svi koji su protiv nato fasista

  • Zemljani

    6. jun 2022 | 12:33

    Toliko o slobodi.NATO je tamnica za sve zemlje i meša se u sve na planeti i odredjuje ko ce sta da radi i sa kim. Pa nije ova kugla zemaljska njihova.

  • 11

    6. jun 2022 | 12:30

    Lepo rečeno...blokirana medjunarodna aktivnost Srbije od malih mrzitelja srpskog naroda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA