≫ 

Rusija počinje predaju posmrtnih ostataka boraca iz čeličane Azovstal: Tela šalju u Kijev na DNK analizu

Za sada je nejasno koliko se još tela nalazi u okviru kompleksa čeličane

  • 2
Ukrajina rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

Rusija je počela sa predajom posmrtnih ostataka ukrajinskih boraca poginulih u čeličani Azovstal, u kojoj su se vodile odlučujuće borbe u gradu Mariupolju.

Desetine tela iz kompleksa i njihovih bunkera biće odvezeni u Kijev na DNK testiranje, rekla je ana Holovko, portparolka puka Azov i jedan od njegovih vojnih vođa.

Puk je bio među ukrajinskim snagama koje su se pored civila nalazile u čeličani.

Ukrajinske snage u Azovstalu predale su se početkom maja, prepustivši na taj način Rusiji kontrolu nad gradom na jugu zemlje koji je pretrpeo najteža razaranja od početka sukoba u Ukrajini.

Za sada je nejasno koliko se još tela nalazi u okviru kompleksa čeličane.

Sudbina mnogih boraca kojima je dozvoljeno da odu takođe je neizvesna, a predsednik Zelenski je rekao da se njih 2.500 nalazi u zarobljeništvu, prenosi Sky news.

Prva zvanično potvrđena razmena vojnih ostataka od početka rata dogodila se u subotu u regionu Zaporožja, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Tom prilikom je svaka od zaraćenih strana preuzela po 160 tela svojih boraca.

Portparoilka puka Azov rekla je da sva pronađena tela pripadaju ukrajinskim državljanima i da su najmanje 52 njih bili članovi puka Azov.

Video: Ukrajinski vojnici evakuisani iz Azovstala: Autobusima sprovedeni u grad blizu Donjecka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA