≫ 

Tri sestre nađene mrtve u bunaru, dve bile trudne, sa njima bilo i dvoje dece: Ubile se zbog miraza?

Sestre su se udale za braću iz istog domaćinstva i živeli su pod istim krovom, ali su trpele konstantno nasilje od strane muževa i njihove porodice, prema rečima porodice žrtava

  • 3
Kalu, Kamlesh, Mamta Meena Foto: Profimedia/Xavier Galiana/AFP

Pre nego što su tri sestre i njihova deca pronađeni mrtvi u bunaru u Indiji, ostavili su poruku u kojoj su okrivile porodicu u koju su se udale.

Kalu, Kamleš i Mamta Mina bile su žrtve svađe oko miraza, često pozamašne sume koju roditelji plaćaju da udaju svoje ćerke.

Sestre su se udale za braću iz istog domaćinstva i živeli su pod istim krovom, ali su trpele konstantno nasilje od strane muževa i njihove porodice, prema rečima porodice žrtava.

Oni tvrde da su sestre bile stalno zlostavljane, čak i kada njihov otac nije ispunio zahteve za još novca.

Sve tri su pronađene mrtve prošlog meseca u bunaru u blizini njihovog bračnog doma, u selu u predgrađu Džajpura. Sa njima su bili Kaluin sin (4) i novorođenče, dok su Kamleš i Mamta bile trudne.

- Ne želimo da umremo, ali smrt je bolja od njihovog zlostavljanja. Porodice naših muževa su razlog naših smrti. Umiremo zajedno jer je to bolje nego umirati svakog dana - pisalo je u poruci na WhatsApp koju je ostavila jedna od tri sestre nakon njihovog nestanka, rekao je rođak.

Vlasti istražuju i trenutno tretiraju smrti kao samoubistva, rekao je policijski zvaničnik za AFP.

Kalu, Kamlesh, Mamta Meena Foto: Profimedia/Xavier Galiana/AFP

Njihov otac Sardar Mina rekao je da je život njegovim ćerkama bio pakao. Muževi su im navodno zabranili da nastave školovanje i stalno su ih maltretirali tražeći još novca za miraz.

- Već smo im dali toliko puno stvari, možete da ih vidite u njihovom kućama. Ja sam otac šest devojaka, postoji granica toga koliko mogu da dam. Školovao sam ih i to je bilo teško - rekao je Sardar, koji zarađuje sitan novac kao farmer.

Policija je uhapsila tri muža, njihovu majku i sestru zbog optužbi za uznemiravanje zbog miraza i zlostavljanje u braku.

U ruralnim područjima u Indiji i dalje se na žene gleda kao na ekonomski teret i zahteva se kompenzacija za njihovo prihvatanje za mlade.

Lokalni mediji često pišu o tome kako se rasprave oko miraza završavaju ubistvom.

Za ove tri sestre napuštanje muževa nikada nije bilo opcija, iako su njihovi rođaci bili svesni zlostavljanja.

Kalu, Kamlesh, Mamta Meena Foto: Profimedia/Xavier Galiana/AFP

- Kada su se udale, mislili smo da bi trebalo da ostanu u domovima muževa, kako bi održale ponos porodice. Da smo ih preudali u neki drugi dom, i ako bi se ta situacija ispostavila još gorom, šta bismo onda radili? Osramotili bismo se - rekao je njihov otac.

Indijski Nacionalni biro za kriminal zabeležio je skoro 7.000 ubistava povezanih sa mirazom u 2020. godini - što znači da je oko 19 žena ubijeno svakog dana.

Ista agencija je prijavila da je više od 1.700 žena izvršilo samoubistvo zbog problema povezanih sa mirazom.

- U jednom satu od 30 do 40 žena su žrtve nasilja u porodici i to su samo zabeleženi slučajevi, što znači da ih ima puno više - rekli su iz agencije.

Video: Vozač divljak umalo ubio dedu dok je ovaj odmarao na svojoj vespi na trotoaru: Snimak strave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA