Ostao haos u Černobilju nakon povlačenja Rusa: Radnici našli 100 litara votke, jedna stvar ih zgrozila

Ruski vojnici su kontrolu nad nuklearnom elektranom preuzeli prvog dana specijalne operacije u Ukrajini

  • 13
Černobilj

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici koji čiste nuklearnu elektranu Černobilj nakon povlačenja ruskih trupa, pored velikog nereda, pronašli su i "votku visokog kvaliteta", preneo je The Wall Street Journal u ponedeljak.

Nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad nuklearkom 24. februara, stotine radnika nedeljama su držani kao taoci.

- Kada je počeo sukob, stražari su dobili poziv da se povuku jer je dolazio veliki broj ruskih trupa. Uglavnom su pobegli jer je bilo opasno ostati i učestvovati u borbama zbog teške radijacije - rekla je Julija Bezdiža, portparolka elektrane.

Ruske trupe su počele da se povlače krajem marta nakon što su navodno bile izložene "značajnim dozama radijacije", rekle su ranije ukrajinske vlasti.

Ruski vojnici su navodno kopali rovove i upravljali elektranom bez zaštitne opreme. Izloženost radijaciji može da dovede do raznih kraktotrajnih i dugoročnih zdravstvenih efekata, uključujući akutni radijacijski sindrom, rak i mentalne probleme, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Verujemo da će vrlo brzo (Rusi) osetiti posledice radijacije kojoj su bili izloženi. Neki će ih osetiti za nekoliko meseci, neki za nekoliko godina. U svakom slučaju, svi koji su bili tamo osetiće je u nekom trenutku - rekao je u aprilu Jeven Kramarenko, šef državne ukrajinske agencije u zoni isključenja.

Dodao je da je nejasno kako su se nivoi radijacije promenili u blizini nakon što je mesto, uključujući njegovo radioaktivno tlo, palo u ruske ruke.

Prema pisanju The Journala, pored toga što su ostavili veliki nered u elektrani, ruski vojnici su nakon povlačenja ostavili i oko 100 litara votke visokog kvaliteta.

Ukrajinski vojnici su navodno našli ljudski izmet, polomljene kompjuterske monitore, dok su zidovi bili ispisani sprejom.

- Ljudski izmet je bio šlag na torti - rekao je Aleksandar Barsukov, zamenik direktora Ekocentra Černobilja, za The Journal.

Rusi su kontrolu nad Černobiljom, u kojem je došlo do nuklearne katastrofe 1986. godine, preuzeli prvog dana specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. Pod njihovom kontrolom bio je pet nedelja.

Nakon što su kopali rovove, vojnici su se "uspaničili na prve znake" radijacijske bolesti, koji su se pojavili veoma brzo, rekla je ukrajinska kompanija Energoatom za Guardian.

Medij je tada preneo da su se zbog panike ruski vojnici povukli iz Černobilja.

Video: Kako će proći ruski vojnici koji su bili ukopani u crvenoj šumi kod Černobilja? Prognoze su mračne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA