≫ 

Denga "buknula" u ovom delu sveta: Da li je ovo predznak opasnih promena za celu planetu?

Denga groznica izaziva simptome slične kao kod gripa - visoka temperatura, jake glavobolje, i bolovi u telu. U ekstremnim slučajevima može doći do krvarenja, poteškoća sa disanjem, otkazivanja organa, pa čak i smrti.

  • 16
Denga groznica, komarci, Singapur Foto: Profimedia/Then Chih Wey / Xinhua News

Singapur kaže da se suočava sa "hitnim stanjem" zbog denga groznice jer se bori sa izbijanjem sezonske bolesti koja je ove godine došla neobično rano.

Taj grad-država u jugoistočnoj Aziji već je premašio 11.000 slučajeva, daleko više od 5.258 koliko je prijavio tokom 2021. godine, i to pre 1. juna, kada tradicionalno počinje vrhunac sezone denga groznice.

Stručnjaci upozoravaju da je to sumorna cifra ne samo za Singapur čija je tropska klima prirodno leglo komaraca Aedes koji prenose virus, već i za ostatak sveta. To je zato što promene u globalnoj klimi znače da će takve epidemije verovatno postati češće i rasprostranjenije u narednim godinama.

Denga groznica izaziva simptome slične kao kod gripa - visoka temperatura, jake glavobolje, i bolovi u telu. U ekstremnim slučajevima može doći do krvarenja, poteškoća sa disanjem, otkazivanja organa, pa čak i smrti.

- Slučajevi su definitivno u porastu sve brže - rekao je singapurski ministar unutrašnjih poslova Dezmond Tan.

- To je hitna hitna faza kojom moramo da se pozabavimo - dodao je.

Eksperti kažu da je epidemija u Singapuru pogoršana nedavnim ekstremnim vremenskim prilikama, a njen problem bi mogao biti predznak onoga što će se dogoditi u drugim zemljama jer sve više zemalja doživljava produžene periode sa visokim temperaturama i pljuskove sa grmljavinom koji pomažu u širenju komaraca i virusa koji nose.

- Bolest je sada endemska u više od 100 zemalja - saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u globalnom izveštaju o denga groznici u januaru 2022, napominjući da se broj slučajeva povećao "30 puta u poslednjih 50 godina".

- Ne samo da se broj slučajeva povećava kako se bolest širi na nova područja, već se javljaju i eksplozivne epidemije - dodaje se.

U 2019, svet je zabeležio rekordnih 5,2 miliona slučajeva denga groznice, prema SZO, a epidemije širom Azije te godine su ubile hiljade. Na Filipinima su stotine umrle, a milioni su bili izloženi riziku jer je zemlja proglasila nacionalnu epidemiju denga. U Bangladešu su bolnice bile preplavljene, a u Avganistanu je po prvi put zabeležen prenos.

Najgora epidemija denga groznice u Singapuru dogodila se sledeće godine, kada je zabeleženo 35.315 slučajeva i 28 smrtnih slučajeva.

Ove godine je u Singapuru, gde je denga bila endemska decenijama, do sada zabeležen samo jedan smrtni slučaj, ali sa sve većim brojem slučajeva vlasti ne rizikuju.

- Od 28. maja 2022, ove godine je prijavljeno oko 11.670 slučajeva denga groznice, sa oko 10 odsto slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju - rekao je portparol singapurskog Ministarstva zdravlja za CNN.

Broj prijema denga groznice na bolnička hitna odeljenja se povećavao zbog nedavnog porasta, rekao je portparol, ali je ostao na "nivou kojim se može upravljati".

Međutim kako vrhunac sezone tek počinje, medicinski stručnjaci i lekari poput Klarensa Jeo Se Kina kažu da postoji šansa da bi ova godina mogla da postavi rekord po broju slučajeva.

- Denga je sezonska bolest i kada postane vruće i suvo, obično počinjem da viđam više pacijenata koji dolaze - rekao je on.

Denga groznica, komarci, Singapur Foto: Profimedia/Then Chih Wey / Avalon

Jeo, koji vodi kliniku u centru Singapura, primećuje "nagli porast" broja pacijenata sa bolestima povezanim sa denga groznicom.

- Denga može biti endemska, ali još uvek nije jednostavna bolest za lečenje - dodao je on.

Portparol ministarstva je rekao da većina slučajeva denga groznice ne zahteva hospitalizaciju ili intenzivnu negu.

- Međutim, neki pojedinci mogu razviti tešku denga groznicu koja može dovesti do smrti - dodao je.

Topliji dani, vrelije noći

Porast denga groznice u Singapuru rezultat je više faktora poput nedavnog toplog, vlažnog vremena, kao i novog dominantnog soja virusa, rekla je Ruklanti de Alvis, viši naučni saradnik na Medicinskoj školi Duke-NUS i stručnjak za nove zarazne bolesti.

Ali klimatske promene, rekla je ona, verovatno će pogoršati stvari.

- Prošle studije prediktivnog modeliranja pokazale su da će globalno zagrevanje usled klimatskih promena na kraju proširiti geografska područja (u kojima komarci "uspevaju"), kao i dužinu sezona prenosa denga groznice - rekla je de Alvis.

Meteorološka služba Singapura kaže da se ta zemlja jugoistočne Azije zagreva duplo brže od ostatka sveta. Maksimalne dnevne temperature mogle bi dostići 37 stepeni Celzijusa do 2100. godine ako emisije ugljenika nastave da rastu, upozorili su meteorolozi.

Temperature su nedavno dostigle rekordnih 36,7 stepeni Celzijusa u maju usred velikih nivoa vlažnosti.

Očekuje se da će visoke temperature postati norma, kaže naučnik o vremenskim prilikama i klimi Koh Tieh Jong sa Singapurskog univerziteta društvenih nauka.

- Prošla decenija je bila veoma topla. Sada doživljavamo oko 12 više toplih dana i 12 toplijih noći (u poređenju sa) pre 50 godina - rekao je.

Koh je dodao da jugoistočna Azija treba da bude "mnogo više zabrinuta zbog klimatskih promena", iako je rekao da "trenutno nije moguće naučno povući vezu između lokalnih jakih pljuskova i klimatskih promena".

Drugi stručnjaci kažu da će se, s obzirom na trend produženog toplog vremena i obilnijih padavina zbog iznenadnih bujičnih monsuna, godišnji problem denga groznice u Singapuru samo pogoršati.

- Nećemo moći da iskorenimo dengu jer stalni vremenski ekstremi stvaraju savršene uslove za razmnožavanje komaraca - rekao je klimatski naučnik Vinston Čou sa Koledža za integrativne studije na Univerzitetu za menadžment u Singapuru.

Čou, koji je dva puta oboleo od denga groznice, žalio se na eskalaciju problema.

- Što se tiče prilagođavanja, Singapur ima odličnu infrastrukturu zdravstvene zaštite i nebrojene politike za smanjenje rizika, ali ima i dalje toliko toga što denga može da uradi - rekao je on.

Uprkos trošenju desetina miliona dolara svake godine pokušavajući da smanji populaciju komaraca na zaprašivanje širom ostrva, kampanje za podizanje svesti, pa čak i nove eksperimente koristeći posebne laboratorijski uzgojene komarce, vladine agencije u Singapuru nastavljaju da izveštavaju o porastu infekcija denga i komaraca.

- Singapur se trenutno suočava sa ozbiljnom situacijom denga groznice - rekla je njena Nacionalna agencija za životnu sredinu za CNN, navodeći "nedavno toplo, kišovito i vlažno vreme" kao veliki faktor koji doprinosi porastu.

Broj slučajeva denga groznice i dalje naglo raste i očekuje se da će ostati visoki u narednim mesecima, dodala je agencija.

Iako je vladina agencija uspela da istrebi velika područja klastera i uložila opsežne napore da kontroliše populaciju komaraca, ona još uvek vidi "bogato razmnožavanje komaraca" u mnogim oblastima.

- Brzo otkrivanje i uklanjanje staništa za razmnožavanje komaraca ključni su za smanjenje populacije komaraca - navodi agencija.

Kako se klimatske promene pogoršavaju i planeta se zagreva, bolesti koje prenose komarci kao što su zika, čikungunja i denga će verovatno nastaviti da se šire i imaju sve veći uticaj na zdravlje i dobrobit ljudi.

Sada je važno pitanje, kažu stručnjaci, da li će političari i kreatori politike – oni koji će morati da unesu promene da bi usporili klimatske promene i pripremili se za njihove posledice – videti uticaj bolesti koje prenose komarci na zdravlje ljudi.

- Promene uslova životne sredine povećavaju stope razmnožavanja komaraca, tako da će, ukoliko se klimatska kriza ne poboljša, postati još teže potpuno eliminisati rizik od denga groznice - rekao je Čou.

- I to će biti bolna bitka za Singapur na duge staze - zaključio je.

Šta je denga groznica?

Denga groznica je infekcija koju izaziva virus denga. Komarac prenosi (ili širi) virus denga. Denga groznica je takođe poznata pod nazivom kostolomna groznica, jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti. Neki od simptoma denga groznice su groznica, glavobolja, kožni osip koji liči na male boginje i bol u mišićima i zglobovima. Kod malog broja osoba, denga groznica može prerasti u jedan ili dva oblika koji su opasni po život. Prvi oblik je denga hemoragična groznica, koja izaziva krvarenje, curenje krvi iz krvnih sudova i nizak nivo krvnih pločica (koje izazivaju zgrušavanje krvi). Drugi oblik je denga šok sindrom, koji izaziva opasno nizak krvni pritisak.

Postoje četiri različite vrste virusa denga. Kada se osoba zarazi jednim od njih, ona je obično zaštićena od tog tipa do kraja života. Međutim, ta osoba će biti zaštićena od ostala tri tipa virusa u kratkom vremenskom periodu. Ako se kasnije zarazi jednim od tri tipa virusa, veća je verovatnoća da će imati ozbiljnih problema.

Video: Sve o komarcima na jednom mestu: Koji tip ljudi najviše vole i kako se zaštititi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • So

    7. jun 2022 | 22:42

    Da li nas to pripremaju za novu pandemiju?

  • Sasa

    7. jun 2022 | 22:33

    Necu primiti nikakvu vakcinu.

  • Милан

    7. jun 2022 | 23:19

    Ддддооокккттттоооррреееее Коооннннннн ууууупппооомммммоооћћћћћ! Шта да радимо реците нам или затварајте све!!! Ви једино знатееееее!!!! Ддддоооооккккктттттоооорррреееееее!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA