≫ 

Počelo suđenje britanskim dobrovoljcima u ukrajinskoj vojsci: Ako ih osude, čeka ih smrtna kazna?

Optuženi su rekli da su redovni vojnici koji se bore u ukrajinskoj vojsci i da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike. Oni su prvi ukrajinski vojnici kojima sude proruske snage

  • 8
Ukrajina rat Britanci plaćenici sud Donjeck Aiden Aslin Shaun Pinner Ajden Aslin Šon Piner Foto: Profimedia/Sputnik/Konstantin Mihalchevskiy

Britanski državljani Ajden Ejzlin i Šon Piner, kao i državljanin Maroka Sadun Brahim,  koji su zarobljeni tokom borbi na ukrajinskoj strani u Mariupolj, pojavili su se danas pred Vrhovnim sudom tzv. Donjecke Narodne Republike i dali izjave, a nakon toga su saslušani i svedoci.

Državno tužilaštvo DNR je saopštilo da je završilo istražni postupak u krivičnim predmetima protiv Pinera, Ejzlina i Brahima i sud je u ponedeljak počeo da razmatra njihove optužnice.

Tužioci tzv. Donjecke Narodne Republike, zastupničke vlade u istočnoj Ukrajini koju kontroliše Rusija, rekli su da se muškarci suočavaju sa smrtnom kaznom zbog "terorizma" i zato što su se borili kao "plaćenici" protiv ruske invazije.

Optuženi su rekli da su redovni vojnici koji se bore u ukrajinskoj vojsci i da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike.  Oni su prvi ukrajinski vojnici kojima sude proruske snage.

- Da li razumete optužnicu - pitao je prevodilac Aslina (28) iz Njuarka, Notingemšir u Britaniji.

- Tak točno - odgovorio je okrivljeni što je u prevodu vojni odgovor za "potvrdno".

Šon Piner (48) iz Votforda i Bedfordšira takođe je rekao da razume optužbe protiv njega.

Dvojica muškaraca, prikazani su danas na pro-ruskim društvenim mrežama kako sede u sudnici na mestu za optužene.

Ruski zvaničnici zapretili su da će održati vojne tribunale pod nazivom "Nirnberg 2“, koji bi trebalo da budu odgovor na suđenja za ratne zločine koja se vode u Kijevu protiv ruskih vojnika.

Velika Britanija: Pripremamo se za odbranu optuženih u DNR

Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno da "pripremi sve predstavke" odbrane u vezi sa mogućom smrtnom presudom koju bi sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da izrekne dvojici britanskih državljana, izjavio je danas Dominik Rab, zamenik premijera i ministar pravde.

- Ne znam sve detalje u vezi s tim slučajem, ali naravno, očekivali bismo da se poštuju zakoni o oružanim sukobima. Znam da će se Forin ofis pobrinuti da pripremi sve dokaze za odbranu - poručio je Rab.

Osuđena tri ruska vojnika

Ukrajina je osudila tri ruska vojnika na zatvorske kazne zbog ratnih zločina povezanih sa sukobom koji je počeo 24. februara.

Vadim Šišimarin (21) osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva 62-godišnjeg civila u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Sumi početkom rata.

Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov osuđeni su ponaosob na više od 11 godina zatvora zbog granatiranja naseljenih centara čime su „prekršili zakone i običaje ratovanja“.

Ukrajinski vojnici optuženi su za četiri odvojena krivična dela: počinjenje krivičnog dela kao deo kriminalne grupe; nasilno oduzimanje vlasti ili nasilno zadržavanje vlasti; plaćeništvo; i promovisanje obuke u terorističkim aktivnostima. Dvojica su, kako navodi Gardijan, služili u ukrajinskim marincima dok su učestvovali u odbrani čeličane Azovstal u Mariupolju.

Aslin, koji je prethodno volontirao sa kurdskom milicijom protiv boraca Islamske države, vodio je popularni nalog na Tviteru, gde je objavio sliku kako polaži zakletvu prilikom pristupanja u ukrajinske oružane snage. Obojica britanaca su se pojavljivali pred televizijskim kamerama otkako su se predali zajedno sa stotinama ukrajinskih vojnika u maju.

Četvrti zarobljen tokom borbi na jugu Ukrajine je Endru Hil (35) otac četvoro dece iz Plimuta.

Video: Na školu u Donjecku bačene dve granate: Ogromna šteta, jedna žena bila u blizini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    8. jun 2022 | 06:39

    znaju braca Rusi kako ce sa nato fasistima

  • Johnny

    8. jun 2022 | 06:21

    Čemu navodnici kod reči plaćenici? Možda je bolji navod psi rata! Imaju samo sreće što su ih snimili pa ne može kratki postupak, mada mislim da je ishod otprilike isti.. Zovimo stvari pravim imenom, bez obzira sa koje strane se dešavalo. Kao što je Ruski napad na Ukrajinu agresija, defakto, tako su i ovo psi rata, defakto!

  • PECA

    8. jun 2022 | 01:31

    Guilty! 👎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA