≫ 

Kako su sateliti Elona Maska postali bitan faktor u sukobima u Ukrajini

Od artiljerijskih udara do Zoom poziva, sateliti milijardera postali su spas u sukobu sa Rusijom

  • 9
Elon Musk Ilon Mask Twitter Tviter Foto: Tanjug/AP

Svaki put kada bi Aleksej i njegovi drugovi artiljerci gađali rusku metu, trebalo je da se zahvale samo jednoj osobi - Elonu Masku.

Dok se nalaze na frontu, nedaleko od grada Izjuma, gde se vode žestoke borbe, Aleksej koristi Starlink, sistem satelitske komunikacije, koji pripada Maskovom SpaceX.

Kada planiraju kontranapad ili artiljerijsku paljbu, on poziva svoje nadređene kako bi dobio naređenja. To čini uz pomoć sivo-belog Starlink satelitskog risivera, koji je smešten u plitki rov kraj jedne napuštene kolibe. Ova hi-tech oprema povezana je na glasan generator, koji radi većinu dana.

Opremu ne koriste samo za vojnu komunikaciju. I drugi pripadnici 93. mehanizovane brigade je koriste da bi porodici i prijateljima javili da su bezbedni, pošto mobilni telefoni već nedeljama ne rade.

Kada nisu na straži Aleksej i njegovi saborci prate šta se događa u drugim delovima države koristeći Starlink internet konekciju, a kada je zatišje na frontu znaju da odigraju i “Call of Duty”.

- Hvala ti - poručio je Aleksej Elonu Masku nedugo nakon što se logovao kroz Starlink satelite da bi otkrio da će Bajdenova amdinistracija da pošalje rakete velikog dometa ukrajinskoj vojsci.

U prvih sto dana sukoba u Ukrajini stradalo je na hiljade ljudi, a isto toliko je i povređeno. Ukrajinske snage su se sada našle u iscrpljujućem ratu sa ruskom vojskom koja, uprkos neuspesima u Kijevu i oko njega, nastavlja da razbija lokalni otpor na istoku zemlje.

SAD, EU i druge zemlje članice NATO su donirale Ukrajine milijarde dolara u vojnoj opremi, otkako su sukobi počeli 24. februara. Ali Maskovi Starlink staliti, koji lete čak 130 milja iznad Ukrajine i emituju brzi pristup internetu — postali su neočekivani spas za zemlju, kako na bojnom polju tako i u ratu za javno mnjenje .

Ukrajinski dronovi oslanjali su se na Starlink da bi bacali bombe na ruske položaje. Ljudi u opkoljenim gradovima u blizini ruske granice su na ovaj način uspeli da ostanu u kontaktu sa svojim najmilijima. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je uz pomoć njih redovno obaveštavao naciju na društvenim mrežama šta se dešava, a takođe je uz pomoć ovih satelita uspevao da održi Zoom sastanke sa svetskim liderima - Bajdenom, Makronom...

Ukrajinske trupe koje su bile u čeličani Azovstal u Mariupolju su na ovaj način uspevali da održe kontakt sa svojim nadređenima, čak i sa Zelenskim, piše Politico.

Tako da je Starlink i činjenica da su i vojnici i civili u Ukrajini koristili ovu satelitsku mrežu pomogao da se osujete napori Rusije da odseče ovu istočnoevropsku zemlju od spoljnog sveta, dajući Kijevu preko potrebnu pobedu protiv Moskve u sukobu koji pokazuje nema znaka kraja.

- Strateški uticaj je da je potpuno uništio Putinovu informativnu kampanju. On do danas nije uspeo da ućutka Zelenskog - rekao je brigadni general Stiv Butov, direktor u Jedinici za inovacije odbrane, tehnološke ispostave Pentagona u Silicijumskoj dolini.

Sukob u Ukrajini je takođe omogućio Masku i satelitskoj mreži SpaceX "vatreno krštenje" koje je podstaklo apetit mnogi vojski na zapadu. Komandanti su bili impresionirani sposobnošću kompanije da, u roku od nekoliko dana, isporuči hiljade satelitskih stanica veličine ranca u ratom razorenu zemlju i da ih zadrži na mreži uprkos sve sofisticiranijim napadima ruskih hakera.

- Imamo više od 11.00 Starlinkovih stanica i one nam pomažu u svakodnevnim borbama. Spremni smo, čak i kad nema svetla, stabilne internet mreže, da kroz generatore na koji je povezan Starlink obnovimo bilo koju vezu u Ukrajini - rekao je Mihailo Fedorov, vicepremijer Ukrajine za Politico.

Ratovi zvezda: Bitka za nebo

Ukrajina nije jedina zemlja koja vidi važnost satelitske komunikacije dok traju sukobi u istočnoj Evropi. Samo sat vremena pre nego što su ruske trupe započele svoju operaciju u ranim satima 24. februara, Kremlj je uspešno hakovao Viasat, američkog satelitskog provajdera čiju je mrežu koristila ukrajinska vojska za komunikaciju sa trupama na frontu, prema obaveštajnim izveštajima iz SAD, EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sajber napad, koji je obogaljio vojnu komunikaciju u zemlji, ali i na hiljade korisnika interneta širom Evrope, dovelo je do brzih pregovora između Kijeva i SpaceX-a oko donošenja satelita u zemlju.

Vlada Volodimira Zelenskog je shvatila da je pristup internetu i vojnicima i civilima veoma bitno u ovako teškom trenutku. Vojnicima je bilo neophodno obezbediti sigurnu vezu u najgorim ratnim uslovima, kao i mogućnost da vide sirove snimke ruskih napada koje su često civili kačili na društvene mreže, zahvaljujući čemu su snimci otišli u svet.

SpaceX, čiji je cilj da lansira više od 40.000 satelita u orbitu u narednim godinama, brzo je pozicionirala oko 50 satelita kako bi Ukrajina mogla da ih koristi. Međutim, brojne birokratske zavrzlame, uključujući i zvanično odobrenje vlade da se uključi sistem, usporile su raspoređivanje istih.

Potom je Rusija krenula u napad. Dva dana od početka sukoba, 26. februara, Fedorov je tvitovao direktno Masku i od njega tražio da pošalje Starlink opremu. Dva dana nakon toga, prva pošiljka je stigla.

- Tvitovali su Elonu i mi smo uključili opremu . To je bilo naše odobrenje, to je bilo to pismo minsitra ko je se čekalo, u ovom slučaju tvit - rekao je Gvajn Šotvel, predsednik SpaceX-a 7. marka na konferenciji u kalifornijskom Institutu za tehnologiju.

Zašto je Starlink toliko bitan?

Starlink nije prvi komercijalni provajder koji se koristi na bojnom polju. Američka vojska se oslanjala na privatne mreže tokom prvog Zalivskog rata, a taktika je postala uobičajena u zonama konflikta širom sveta.

Ali ono što sistem (jedna od mnogih satelitskih mreža u niskoj orbiti - uključujući rivalski projekat u ranoj fazi iz Amazona, koji je trenutno u razvoju) izdvaja, jeste njegova sposobnost da izdrži napade Rusa. To smatraju trojica anonimnih vojnih zvaničnika i dva istraživača koja su proučavala Starlink.

Za razliku od tradicionalnih satelita u visokoj orbiti, koji kruže hiljadama milja iznad zemlje, lebdeći iznad jedne tačke na zemlji i emituju radio signale, nova generacija satelita u niskoj orbiti oslanja se na mnogo više satelita koji rade u sazvežđu. Ta konfiguracija otežava, ako ne i onemogućava, prelazak van mreže jer bi napadač morao da odredi sve satelite odjednom da bi osakatio ceo sistem.

Starlink je takođe prilagodljiviji od alternativa jer se kompjuterski kod svakog uređaja može brzo promeniti kao odgovor na moguće hakove. Prošlog meseca, Mask je rekao da Kremlj "pojačava svoje sajber napade na njegovu mrežu", a SpaceX je više puta prepravljao svoj kod kako bi bio korak ispred Rusije.

Pojedini stručnjaci smatraju i da se ovaj sistem enkripcije pokazao još otpornijim nego što se to očekivalo.

Zajedno sa drugim inkrementalnim tehnološkim napretkom mreže, uključujući obezbeđivanje brzog interneta iz svemira koji je rival kućnim mrežama, Maskov satelitski sistem predstavlja korak promene u načinu na koji sateliti mogu da se uvedu i koriste u zonama sukoba.

- To je kristalno jasan primer da će bezbedna rezervna komunikacija biti spas svakog modernog vojnog angažmana. Spretnost sa kojom je Starlink postavljen u Ukrajini bila je zapanjujuća - smatraju stručnjaci.

Sve oči uprte u Maska

Kao i sa svime što se tiče Maska, zagonetnog milijardera čiji poslovni interesi uključuju sve, od Tesle do Tvitera, mnogi se pitaju i kako je oprema Starlink stigla do Ukrajine.

Ubrzo nakon što je prva oprema počela da stiže u Kijev, tehnološki magnat rođen u Južnoj Africi, koji se svađao sa drugima na društvenim mrežama i sukobljavao se sa finansijskim regulatorima, nakratko je razmenio poruke sa Fedorovim, ukrajinskim političarem. On je takođe, koristeći Starlink, razgovarao sa Zelenskim preko Zoom-a o tekućem uvođenju i obećao je da će posetiti Ukrajinu čim se rat završi.

U izjavama za javnost, kompanija je rekla da finansiranje satelitskog komunikacionog sistema u Ukrajini, koje je procenjeno na oko 15 miliona dolara, pri čemu svaki satelitski prijemnik košta 499 dolara po komadu — dolazi skoro isključivo iz privatnih izvora. SpaceX se obavezao da će platiti sav pristup internetu koji za one izvan Ukrajine košta 110 dolara mesečno.

Ipak, USAID je početkom aprila saopštio da je kupio više od 1.300 satelitskih antena u okviru projekta Starlink, a Spacex je donirao još 3.600 stanica. Američka savezna agencija je kasnije izbrisala reference o tome koliko je opreme Vašington kupio iz svog saopštenja za javnost, iako je potvrdila za Politico da je isporučila opremu iz SAD u istočnu Evropu.

Portparol USAID-a saopštio je da je agencija "zahvalna SpaceX-u i drugim donorima koji učestvuju u Starlink projektu".

Drugi zapadni saveznici, koji uključuju i vlade Francuske i Poljske, pomogle su logistički, tako što su pomogle isporuku opreme Ukrajini, tvrde dvojica evropskih zvaničnika koji su upućeni u slučaj. Jedan od njih tvrdi da su obezbedili dopremanje takozvane "zemaljske stanice", hardvera koji povezuje Starlinkove satelite sa lokalnom internet infrastrukturom. Stanica je smeštena u Poljskoj, kako ne bi mogla da bude meta Rusima.

- Invazija se dogodila u četvrtak, a sledećeg dana Elon je sazvao sastanak i rekao: "Želim da pokrenem Starlink preko Ukrajine". Do nedelje, link je bio aktivan. Do ponedeljka 500 terminala je bilo u Ukrajini, do srede su gotovo svi bili u funkciji, osim 25 njih. To je neverovatno - rekao je Butou iz Jedinice za inovacije odbrane SAD.

Ipak, nije sva Starlink oprema stigla preko zvaničnih kanala.

Za Alisu Kovalenko, koja se pridružila ukrajinskoj vojsci nakon početka sukoba i sada se bori u blizini ruske granice u severnom regionu Harkova, njenu satelitsku antenu je donirala grupa ukrajinskih dobrovoljaca, koji su prikupili sredstva za kupovinu sistema i isporučili ga direktno na liniju fronta.

- Za nas nema komunikacije za spoljnim svetom bez Starlinka. Poslednjih nedelja nemamo uopšte mrežu na mobilnim telefonima. Nemoguće je pozvati nekog sa mobilnog - rekla je Kovalenko.

Kao i sve na prvoj liniji fronta, putem Starlinka njenog tima obavljeno je mnogo privatnih poziva. Čak su Starlinkovu lozinku dali i lokalcima kako bi mogli da obaveste rođake da su bezbedni.

Ipak, uvek im manjka goriva za napajanje opreme. Tokom nedavnog ruskog artiljerijskog napada, satelitska antena je ostavljena otkrivena u obližnjem polju i malo je falilo da bude uništena. Kad god vojnici pomere položaje, moraju nežno da rastavljaju visokotehnološku opremu, stavljajući male komponente u torbu, a potom sve u vozilo koje čeka.

Ali za Kovalenkogu, mogućnost da ostane u kontaktu sa gotovo bilo kim u svetu preko Maskovog satelitskog sistema je dar od Boga, čak i ako je teško sačuvati opremu usred sukoba.

- Ako dođe do bombardovanja i morate brzo da se spakujete i pobegnete, i dalje je potrebno vreme da zgrabite sve za Starlink. Morate biti oprezni sa opremom. To nije samo gomila odeće koju možete baciti u auto - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    10. jun 2022 | 07:20

    Biće uskoro i obaranje satelita.

  • Mik

    10. jun 2022 | 08:26

    Izgleda ce Rusi uskoro i satelite da obaraju. Kao sto su im Kinezi pripretili

  • Bole

    10. jun 2022 | 09:06

    Lepo je rekao Putin u jednom govoru "ne zaboravite da je internet napravila CIA". Pametnom dosta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA