Kina upozorila SAD? Proglašenje nezavisnosti Tajvana dovelo bi do rata

Navodno, Kina gleda na Tajvan kao na sastavni deo svoje teritorije

  • 15
Moskva, vojna parada Foto: Tanjug/AP

Kina je, navodno, upozorila SAD da će svaki pokušaj da Tajvan učini nezavisnim od Kine pokrenuti vojnu akciju vojnih snaga Pekinga.

Kineski ministar odbrane Wei Fenhi sastao se sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom na marginama azijskog sigurnosnog samita u Singapuru, piše Klix.

- Odvajanje Tajvana od Kine ne bi ostavilo kineskoj vojsci drugog izbora osim da se "bori po svaku cenu" - rekao je Wei.

Ostin je, kako je navedeno, kasnije nazvao kinesku vojnu aktivnost "provokativnom, destabilizirajućom". On je, navodno, rekao da je rekordan broj kineskih aviona koji lete u blizini ostrva skoro svakodnevno, što "podriva mir i stabilnost u regionu".

Navodno, Kina gleda na Tajvan kao na sastavni deo kineske teritorije, stav koji je naveo Weija da osudi američku prodaju oružja Tajvanu.

- Ako se iko usudi da odvoji Tajvan od Kine, Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) neće imati izbora nego da se bori po svaku cenu i slomi svaki pokušaj 'nezavisnosti Tajvana' i zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je Wei.

Ostin je rekao da su SAD posvećene održavanju statusa quo - priznavanju Pekinga kao jedine vlade Kine i suprotstavljanju nezavisnosti Tajvana. On je, navodno,  insistirao da ne sme biti pokušaja da se napetosti reše silom.

Bio je to prvi sastanak šefova odbrane SAD-a i Kine i trajao je skoro sat vremena, na sigurnosnom samitu Shangri-La dijaloga. Wei je rekao da su razgovori "prošli glatko", a obe strane su ih opisale kao srdačne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA