Putin ima "plan o gladovanju", ovo su 3 cilja: Istoričar kaže da će ovo biti nova faza sukoba u Ukrajini

Prema rečima istoričara sa Jejla, i Jozef Staljin, lider Sovjetskog Saveza i Adolf Hitler nastojali su da kontrolišu ukrajinsko snabdevanje hranom, ali je Putinov plan "novi nivo kolonijalizma"

  • 13
Vladimir Putin Tanjug/AP

Istoričar sa Jejla Timoti Snajder rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin planira da izgladnjuje neke zemlje kao deo svojih napora u Ukrajini.

Snajder je u subotu na Tviteru objasnio kako veruje da Putin koristi nesigurnost hrane kao svoju prednost i nazvao je to "poslednjim poglavljem politike gladi".

- Rusija ima plan o gladovanju. Vladimir Putin se sprema da izgladnjuje veliki deo sveta u razvoju u okviru sledeće faze sukoba u Evropi - napisao je na početku Snajder, profesor na Univerzitetu Jejl i ekspert za autoritarizam, ističući važnost ukrajinskog izvoza hrane za globalno snabdevanje hranom.

Područje oko Crnog mora, uključujući Ukrajinu i Rusiju, naziva se "svetska žitnica" zbog plodnog tla i visoke stope proizvodnje žitarica.

Zajedno, dve zemlje čine 30 posto svetskog izvoza pšenice, dok Ukrajina proizvodi oko 12 posto.

Stručnjaci su ranije rekli za Insider da bi prekidanje ovih izvoza moglo da ima masivne posledice za zemlje kao što je Jemen, koji je prethodno skoro četvrtinu uvoza pšenice dobijao iz Ukrajine.

Ukrajina je optužila Rusiju da blokira izvoz miliona tona žitarica ne dozvoljavajući brodovima da napuste njene luke, što je Kremlj negirao.

- Ukoliko se ruska blokada nastavi, desetine miliona tona hrane će istrunuti u silosima, a desetine miliona ljudi u Africi i Azici će gladovati - rekao je Snajder.

Istoričar veruje da Putinov "plan o gladovanju" ima tri glavna cilja. Prvi je da prekine ukrajinski izvoz u pokušaju da se uništi njena državnost. Drugi je da se napravi nestabilnost u Evropi stvaranjem izbeglica iz područja koja se oslanjaju na hranu iz Ukrajine, kao što su Severna Afrika i Srednji istok.

Treći cilj je, prema rečima Snajdera, želja Putina da iskoristi masovno gladovanje kao "pozadinu za propagandno takmičenje".

- Kada počnu nemiri zbog hrane a gladovanje se raširi, ruska propaganda okriviće Ukrajinu, tražiće da se priznaju teritorijalne dobiti Rusije u Ukrajini i da se ukinu sve sankcije - rekao je Snajder.

Istoričar je rekao i da su Jozef Staljin, lider Sovjetskog Saveza i Adolf Hitler nastojali da kontrolišu ukrajinsko snabdevanje hranom, ali da je Putinov plan "novi nivo kolonijalizma".

- Rusija planira da izgladnjuje Azijate i Afrikance da bi dobila svoj rat u Evropi - rekao je on.

Putin je nastojao da za probleme globalnog snabdevanja hranom okrivi Zapad i zalagao se za ukidanje sankcija Rusiji, dok ga Britanija optužuje da "pokušava da drži svet kao taoca".

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko ustasa

    13. jun 2022 | 10:55

    Sta cemo jos cuti od nato fasista

  • Nikolas

    13. jun 2022 | 12:01

    ISPADE DA CE CITAV SVET OSTATI GLADAN BEZ HRANE IZ UKRAJINE A ONA PODMIRUJE TEK 3 PROCENTA POTREBE U SVETSKIM RAZMERAMA !!! GEBELSOVA PROPAGANDA JE IPAK PROSLOST !!!!

  • Boža zemunac

    13. jun 2022 | 11:15

    Snajderu, kako mogu da ti verujem kada si nacista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA