Andrija (15) dronom špijunirao rusku vojsku, lokaciju javljao Ukrajincima: Danima rizikovao da bude uhvaćen

Punih nedelju dana nakon početka specijalne operacije 24. februara, njih dvojica su ponavljali letove sa svojim dronom - rizikujući da budu zarobljeni ili još gore da su ruske trupe bile svesne njihovog njuškanja

  • 18
Andriy Pokrasa tinejdžer dečak Ukrajina dron špijuniranje Foto: Tanjug/AP

Dok su se ruski tenkovi i kamioni približavali njihovom selu, tinejdžer iz Ukrajine i njegov otac kradom su lansirali njihove malo dronove u nebo.

Radeći kao tim, iz ptičje perspektive zabeležili su fotografije oklopne kolone koja se kretala ka Kijevu i odredili njene koordinate, brzo prenevši dragocene informacije ukrajinskoj vojsci.

U roku od nekoliko minuta, artiljerijske snage su poslale granate na ruske snage, dovevši do smrtnih rezultata, prenosi AP.

Andrija Pokrasa (15) i njegov otac Stanislav su pohvaljeni u Ukrajini zbog njihovog dobrovoljnog vazdušnog izviđanja u ranim danima sukoba, kada su ruske trupe koje su uletele sa severa napravile na kraju neuspeli pokušaj da zauzmu prestonicu.

Punih nedelju dana nakon početka specijalne operacije 24. februara, njih dvojica su ponavljali letove sa svojim dronom - rizikujući da budu zarobljeni ili još gore da su ruske trupe bile svesne njihovog njuškanja.

Andriy Pokrasa tinejdžer dečak Ukrajina dron špijuniranje Foto: Tanjug/AP

- To su bili neki od najstrašnijih trenutaka u mom životu. Obezbedili smo fotografije i lokaciju oružanim snagama. Oni su preciznije suzili koordinate i prenosili ih voki-tokijem, kako bi prilagodili artiljeriju - rekao je Andrija, pokazujući svoje veštine pilotiranja novinarima AP.

Njegov otac Stanislav bio je srećan što je pilotirae prepustio dečaku.

- Znam da upravljam dronom, ali moj sin to radi puno bolje. Odmah smo odlučili da će on to da uradi - rekao je Stanislav Pokrasa (41).

Nisu sigurno koliko je ruskih meta uništeno zahvaljujući informacijama koje su oni obezbedili. Ali kažu da su videli razornost ruskog konvoja kada su kasnije leteli dronom preko ugljenisanih trupa kamiona i tenkova u blizini grada zapadno od Kijeva i sa strateški važnog auto-puta koji vodi ka prestonici.

- Bilo je više od 20 uništenih ruskih vojnih vozila, među njima kamioni i tenkovi - rekao je otac.

Andriy Pokrasa tinejdžer dečak Ukrajina dron špijuniranje Foto: Tanjug/AP

Dok su se ruske i ukrajinske snage borile za kontrolu nad predgrađima Kijeva, ukrajinska vojska rekla je porodici da napusti selo, koje su ruske snage na kraju okupirale.

Pošto su svi odrasli muškarci do 60 godina po nalogu vlade morali da ostanu u zemlji, stariji Pokrasa nije mogao da se pridruži ženi i sinu kada su pobegli u susednu Poljsku.

Vratili su se pre nekoliko nedelja, kada je Andrija završio školsku godinu.

- Bio sam srećan što smo nekoga uništili, što sam doprineo, i nešto mogao da uradim. Ne samo da sedim i čekam - rekao je tinejdžer.

Video: Putin obilazi ranjenike: Predsednik Rusije se pojavio u bolnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    13. jun 2022 | 14:35

    Bolje da si odavao gde su nacisti koji su ti zemlju zatrovali.

  • RUS. Z.

    13. jun 2022 | 14:17

    Ovakvima ne treba davati da žive u Srbiji!!!🇷🇺🇷🇺🇷🇺❤️

  • Rusi su kao glupi

    13. jun 2022 | 14:35

    Ajde bre nemoj da se zanosimo pola ukrajine zauzeto a mi citamo o njihovom uspehu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA