Počelo suđenje 8 muškaraca zbog krađe Benksijevog murala: Posvećen žrtvama terorističkog napada u Bataklanu

Nakon terorističkih napada u koncertnoj dvorani Bataklan, 13. novembra 2015. godine, poznati ulični umetnik Banksi napravio je mural u znak sećanja na žrtve

  • 0
Italy Recovered Banksy Foto: Tanjug/AP

Prošle nedelje je u Parizu počelo suđenje kradljivcima Benksijevog murala na vratima Bataklana.

Nakon terorističkih napada u koncertnoj dvorani Bataklan, 13. novembra 2015. godine, poznati ulični umetnik Banksi napravio je mural u znak sećanja na žrtve.

Na koncert Eagles of Death Metal u Bataklanu upali su teroristi u okviru koordinisanog napada u kojem je ubijeno 130 ljudi, od kojih je 90 bilo u koncertnoj dvorani. Na vratima koja su ljudi koristili da evakuišu Bataklan, Banksi je stvorio sliku devojke pod velom u žalosnom stavu.

U januaru 2019, grupa lopova umetničkih dela ukrala je mural i cela vrata na kojima je bio oslikan.

Pošto su navodni lopovi ukoreni i suočavaju se sa suđenjem u Parizu, evo za šta su optuženi.

Bataklan - krađa umetničkih dela

U četiri ujutru 26. januara 2019, pod okriljem mraka, ispred zgrade Bataklan zaustavio se beli kombi sa skrivenim tablicama.

Trojica maskiranih muškaraca izašla su iz vozila i isekla šarke na vratima ugaonom brusilicom napajanom generatorom. Za manje od 10 minuta uklonili su vrata sa umetničkim delom zaštićenim ispod prozora od pleksiglasa.

Motivacija za krađu umetničkog dela je jasna. Banksijeva dela su neverovatno popularna i kod kritičara i kod javnosti i privukla su ogromne honorare kada su izašla na aukciju.

Najpoznatije njegovo umetničko delo "Ljubav je u kanti" prodato je za više od 1,3 miliona evra na Sotbiju u Londonu, pre nego što se iznenada "samouništilo" nakon što se aktivirao uređaj za uništavanje koji je Banksi sakrio u okviru.

Mural nije bio jedino delo Benksija koje je nestalo otprilike u isto vreme. Ostala ukradena dela uključuju mural biznismena u odelu koji psu nudi kost, nakon što je životinji upravo odsekao nogu i sliku maskiranog pacova koji rukuje sekačem za kutije.

Potencijal za privatnu prodaju Benksijevog dela vezanog za tako tragični istorijski trenutak verovatno bi doneo ogromnu sumu. Procenjuje se da vredi između 500.000 i milion evra.

Krađa tako emotivno nabijenog umetničkog dela iz Pariza odmah je izazvala gnev. Portparol Bataklana je bio ogorčen, rekavši da je ovaj "simbol meditacije i pripadnosti stanovnicima, Parižanima i građanima sveta oduzet".

Pronalaženje lopova 

Vrata su naknadno pronađena u Italiji, u napuštenoj seoskoj kući u istočnom regionu Abruco. Dana 10. juna 2020. godine, francuske i italijanske policijske snage su pratile put do farme udaljene oko 15 km od Sant'Omera.

U vezi sa krađom uhapšena su tri muškarca, Kevin G, Frank G.A. i Danis G. Još jedno hapšenje Mehdija Meftaha, osumnjičenog da je naručio krađu, izvršeno je u Varu u Francuskoj.

Trojica optuženih za krađu odmah su priznali krivicu, ali Frank G.A. i Danis G. tvrde da su igrali samo "rôle d'exécutant"  (izvršnu ulogu).

Meftah, optužen da je naručio krađu, je 41-godišnjak koji je osvojio 7,5 miliona evra na lutriji i stvorio brend luksuznih majica.

"Emotivan slučaj"

U isto vreme kada počinje suđenje za krađu, u toku je i suđenje teroristima umešanim u napad 2015. godine.

Očekuje se da će se višemesečno suđenje jedinom preživelom članu jedinice ISIS-a Salahu Abdeslamu i njegovim osumnjičenim saučesnicima završiti 29. juna.

U februaru, Abdeslam se rasplakao na sudu. Zamolio je za oproštaj i izrazio saučešće žrtvama.

Druga svedočanstva stigla su od pevača Eagles of Death Metal, Džesija Hjuza, koji je rekao da "zlo nije pobedilo".

Sa emocijama u javnosti, dok se rane od napada na Bataklan ponovo otvaraju, advokati lopova umetničkih dela očajnički žele da udalje svoj slučaj od besa.

- Ovo je slučaj koji postaje mnogo veći nego što zaista jeste - tvrdi advokat Franka G.A.

Video: Teroristički napad u Berlinu? Kolima uleteo u masu ljudi, jedna osoba stradala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA