Australija će biti u mraku? Napeto u zemlji zbog mogućih restrikcija

Očekuje se da će večeras cela istočna obala ostati bez struje

  • 9
Struja, dalekovod Foto: Shutterstock

Istočna obala Australije suočava se sa novom pretnjom od nestanka struje, i to samo nekoliko sati nakon što je australijski operater za energetiku (AEMO) intervenisao u ponedeljak.

Naime, AEMO je juče naložio da svi generatori za struju budu uključeni, kako bi se sprečilo da milioni ostanu bez struje, ali predgrađa na severu Sidneja ipak nisu imala električnu energiju.

Sada AEMO upozorava da delove zemlje čeka teško vreme, pogotovo Kvindlsend i Novi Južni Vels, i to već večeras, zbog pada temperatura i vrtoglavog rasta cena energije.

Milioni će ostati bez struje za nekoliko sati?

Očekuje se da će prvi bez električne energije ostati Kvinslend, i to već danas od 17 časova. Pola sata kasnije u mraku će biti i Novi Južni Vels.

AEMO će iskoristiti svoja ovlašćenja da naredi operaterima da proizvode više energije, sa nedostatkom rezerve snabdevanja koji će dostići nivoe 2 i 3. Kako navode australijski mediji, u najgorem slučaju to znači da bi deficit u ravnoteži ponude i potražnje mogao potroši svu rezervu električne energije.

Vlasti su apelovali na stanovnike da pažljivo troše struju, kako ne bi došlo do stravičnih restrikcija.

- Samo pažljivom potrošnjom električne energije kod kuće i na vašem radnom mestu, zajednica može da pomogne da se obezbedi sigurnost elektroenergetskog sistema u Kvinslendu - naveli su nadležni.

Novopostavljeni ministar za klimatske promene i energetiku Kris Boven rekao je jutros da je „važnije nego ikad upravljati tranzicijom i unositi više energije u sistem i fokusirati se na bolje skladištenje i prenos“.

Boven je uveravao Australijance da energetskom krizom "veoma aktivno upravljaju" i vlada i AEMO, zbog čega je Kvinslend u ponedeljak uveče izbegao restrikcije struje.

- To je izbegnuto jer je operater mogao da naloži generatorima da daju više energije u sistem. Takođe mi je rečeno da oni veruju da danas možemo da izbegnemo nestanke struje u Novom Južnom Jugu i drugim državama - rekao je  Boven.

Ipak, kako je naveo, Australija čekaju teška vremena.

- S obzirom na to da smo samo dve nedelje u hladnijoj zimi nego inače očekuje nas neprijatan period, u to nema sumnje. Naš sistem je pod pritiskom. Imamo mnogo prekida u elektranama na ugalj - rekao je on.

On je rekao i da je to dovelo do povećanja cena.

Boven je rekao da su rat u Ukrajini, poplave i temperature niže od uobičajenih pogoršali problem i "povećali opterećenje sistema", ali je insistirao da su stvari pod kontrolom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbbgd

    14. jun 2022 | 08:22

    Kakve veze ima rat u Ukrajini sa zimom u Australiji i nestašicom struje? Uvoze struju iz Ukrajine i šta već ili im je to opravdanje za sve.

  • teorija zavere

    14. jun 2022 | 08:13

    Rat u Ukrajini utiče na nestašicu struje u australiji? Pa da, to su susedne države i australija uvozi ugralj iz Ukrajine... Narod je očigledno toliko programiran da može da proguta razne gluposti.

  • G

    14. jun 2022 | 07:53

    U australiji medju prvima testiraju poslusnost... Kako za koronu tako i za zelenu energiju i klimatske promene. Agenda(plan) se nastavlja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA