"Ovo bi moglo da se dogodi svakome od nas": Snimak muškaraca koji brutalno tuku ženu potresa Kinu do srži

Policija u Tangshanu saopštila je da je u subotu uhapšeno svih devet muškaraca koji su učestvovali u incidentu

  • 2
Kina, napad na ženu

Printscreen/CCTV

Tata, 34-godišnjakinja iz kineskog grada Čengdua, listala je svoje društvene mreže za kancelarijskim stolom u petak popodne kada je naišla na mučan video koji ju je potresao do srži.

Na snimku nadzornih kamera, prikazane su tri žene kako dele obrok u restoranu kada muškarac prilazi njihovom stolu i stavlja ruku na leđa jedne od žena. Žena ga odgurne, ali muškarac odbija da se povuče i ponovo posegne za njenim licem. Dok mu ona odguruje ruku, muškarac je ošamari i gurne na zemlju dok ona pokušava da se odbrani od njega.

Njeni prijatelji pokušavaju da joj pomognu, ali i njih napadaju muškarac i njegovi prijatelji, koji upadnu u restoran kada izbija nasilje. Grupa muškaraca je zatim vukla prvu ženu kroz vrata za kosu, udarajući je flašama i stolicama i iznova je gazeći po glavi dok je ležala na trotoaru, a njena odeća bila umrljana krvlju.

Video je bio toliko slikovit, a napad tako divljački da je Tata morala da ga pauzira na pola.

- Odmah sam bila ispunjena gnevom i užasom. Mogla sam potpuno da saosećam sa njom, užasom koji je morala da oseti u tom trenutku - rekla je ona, tražeći da je nazivaju samo njenim engleskim imenom, piše CNN.

- A ovo bi se moglo dogoditi svakome od nas - dodala je.

Šok i bes su naveliko odjeknuli dok se video munjevito širio kineskim društvenim mrežama. Do večeri je napad, koji se dogodio oko 2:40 u petak u severnom gradu Tangshan, izazvao pometnju širom zemlje, imao stotine miliona pregleda i dominirao u onlajn diskusijama tokom vikenda.

Mnogi su bili zgroženi što je žena tako brutalno pretučena samo zato što je odbacila seksualno uznemiravanje muškarca. Drugi su napali policiju jer nije preduzela mere sve dok incident nije postao viralan.

Nakon protesta, policija Tangshana je u petak izdala saopštenje u kojem se navodi da su identifikovali osumnjičene i da "ne štede napor" da ih uhapse. Do subote popodne, svih devet osumnjičenih umešanih u napad je uhapšeno, saopštila je policija, uključujući četvoricu koji su pobegli skoro 1.000 kilometara daleko, južno u provinciju Đangsu.

Dve žene su hospitalizovane sa povredama koje nisu opasne po život i u stabilnom su stanju, saopštila je policija.

Napad je takođe ponovo pokrenuo debatu o nasilju nad ženama i rodnoj nejednakosti u Kini, za koju kritičari tvrde da je i dalje visoko patrijarhalno društvo sa sveprisutnom mizoginijom uprkos rastućoj svesti o rodnim pitanjima među mladim ženama.

- Ono što se dogodilo u restoranu u Tangshanu nije bio izolovani društveni incident, već deo sistemskog rodnog nasilja. Moramo... da priznamo da još uvek živimo u okruženju koje podržava, ohrabruje i tera muškarce da se angažuju u rodno zasnovanom nasilju nad ženama - navodi se u članku na društvenim mrežama koji se često deli.

Nije izolovan slučaj

Poslednjih godina niz incidenata užasnog nasilja nad ženama izazvao je gnev.

Prošle godine, jedna tibetanska vlogerka umrla je nakon što ju je njen bivši muž zapalio dok se obraćala uživo svojim fanovima na društvenim mrežama. Bivši muž je u oktobru osuđen na smrt. Ranije ove godine, majka osmoro dece kojoj je vrat bio okovan prikazana je na video snimku u šupi u ruralnoj provinciji Đangsu. Nakon ponovljenih prvobitnih poricanja, vlasti su na kraju priznale da je bila žrtva trgovine ljudima.

- Naravno da treba da preduzmemo pravne mere da kaznimo pojedinačne napadače i počinioce. Ali bez rešavanja sistemske rodne represije, bez promene društvenih normi koje promovišu mačizam i podstiču nasilje, mi ćemo samo nastaviti da budemo besni zbog nekog sledećeg incidenta - kaže se u članku na društvenim mrežama.

Čini se da takve diskusije nisu dobro pristajale kineskoj vladi, koja je dugo razbijala kineski feministički pokret hapšenjem i ućutkivanjem aktivistkinja i cenzurisanjem onlajn debata. Članak, koji je objavljen na WeChat-u, zajedno sa drugim objavama na društvenim medijima o rodnim pitanjima, izbrisan je sa interneta.

Weibo, kineska platforma slična Tviteru, u saopštenju je u subotu rekla da je blokirala 992 naloga zbog kršenja, uključujući "namerno izazivanje rodne konfrontacije" kada se razgovaralo o napadu u Tangshanu.

Zvanični nalog Weibo-a podelio je neke od postova korisnika koje su blokirali, a koji uključuju nasilan i pogrdan jezik prema Kineskinjama. Druge cenzurisane objave na Weibou koje je uhvatio CNN, međutim, potiču od korisnika koji izražavaju zabrinutost zbog nasilja nad ženama i pozivaju ljude da "nastave da govore".

Neki izveštaji državnih medija prvobitno su umanjili čin seksualnog uznemiravanja muškarca kao "pokušaj da započne razgovor", što je izazvalo reakciju čitateljki.

Vlasti i državni mediji pokušali su da prikažu napad kao izolovani događaj, pomerajući fokus sa rodnih pitanja na nasilje lokalnih bandi. Petorica osumnjičenih su imali krivične dosijee, od krivičnih dela nezakonitog lišavanja slobode do namernog nanošenja povrede drugima, navodi državni Kineski nacionalni radio. Vlasti Tangshana su u nedelju pokrenule dvonedeljnu kampanju za suzbijanje organizovanog kriminala.

Na fotografijama i video snimcima koje su stanovnici Tangshana objavili na društvenim mrežama vide se policajci, neki naoružani, kako stoje iza mušterija u restoranima na otvorenom. Neki su koristili zvučnike da podsete goste da "ne piju previše" i "ne započinju razgovore sa strancima".

Lv Pin, istaknuta kineska feministkinja koja sada živi u Njujorku, rekla je da se kineska vlada distancira od odgovornosti koju bi trebalo da preuzme zbog neuspeha da se pozabavi problemima rodne nejednakosti i nasilja u društvu odvajanjem napada na Tangshan od tih pitanja.

- Kada govorimo o sistematskim problemima, odgovornost bi trebalo da leži na vladi. Ali sada, vlada koristi svoje suzbijanje (protiv organizovanog kriminala) da ojača svoj legitimitet. Ova vrsta gušenja u stilu kampanje neće rešiti problem rodnog nasilja - rekla je ona.

Video: Svirepo nasilje nad devojkom na Novom Beogradu: Nokautirao je, pa je surovo tukao dok je ležala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA