Bivši potpredsednik Gasprom banke bori se na strani Ukrajine: Za Igora je ova država jedina domovina

Iako Igor ima ukrajinske korene, on poseduje rusko državljanstvo i pasoš, a veći deo svog života proveo je u Moskvi

  • 14

Dok korača Kijevom u novoj ukrajinskoj vojnoj uniformi, Igor Volobujev konačno oseća da ono što radi ima neku svrhu. Četiri nedelje nakon što je napustio Rusiju zbog Ukrajine, bivši potpredsednik Gasprom banke je dane provodio pokušavajući da ubedi zvaničnike da mu izdaju ukrajinska dokumenta i dozvole mu da se prijavi u vojnu službu, kako bi se borio protiv zemlje u kojoj je proveo veći deo svog života.

- U trenutku kada je izbio rat u Ukrajini, znao sam da želim da odem i branim Ukrajinu. Prvo sam želeo da se pridružim jedinicama teritorijalne odbrane u regionu Sumi, u kom sam i odrastao. Kontaktirao sam mnoge zvaničnike, ali zakonski nije bilo moguće da se tu borim kao Rus - rekao je Igor u jednom intervjuu tokom boravka u Kijevu.

Ubrzo je, međutim, Volobujevu predstavljena opcija da se pridruži legiji "Sloboda za Rusiju", specijalnoj vojnoj jedinici koja je deo ukrajinskih oružanih snaga i koja je u potpunosti sastavljena od ruskih državljana.

On je za vikend objavio video dok u ruci drži automatsko oružje, a zatim je najavio da je postao član ove legije.

- Drago mi je što sam postigao svoj cilj. Sada prolazim kratku vojnu obuku, nakon čega ću moći da idem da se borim. Ne mogu da stanem na pola puta - kaže on, prenosi Guardian.

Iako Igor ima ukrajinske korene, on poseduje rusko državljanstvo i pasoš, a veći deo svog života proveo je u Moskvi. Godinama je radio kao potpredsednik Gasprom banke, treće najveće banke u Rusiji, koja je u vlasništvu istoimene naftne kompanije. Bio je jedan od nekolicine Rusa koji se nalaze na visokom položaju, a koji su odmah osudili sukob u Ukrajini.

O legiji "Sloboda za Rusiju" se malo zna

Sada je njegova odluka da digne oružje protiv Rusije još jedan preokret u njegovoj izuzetnoj životnoj priči. Njegov javni beg u Ukrajinu je već izazvao šok s obzirom na njegovu visoku ulogu u kompaniji koja je u srcu ruskog establišmenta i kojom predsedava Aleksej Miler, generalni direktor Gasproma, koji je blizak Vladimiru Putinu.

- Dugo sam pravio kompromise sa samim sobom. Ali 24. februara bilo kakav razgovor o kompromisu postao je nemoguć. Ne želim da učestvujem u ovom zločinu - rekao je on.

O legiji "Sloboda za Rusiju" kojoj je Volobujev pristupio se ne zna mnogo. Vest o njenom formiranju objavljena je na Telegramu 12. marta, a neki od njenih članova održali su konferenciju za štampu u Kijevu početkom aprila.

Na svom Telegram kanalu često objavljuju slike svojih pripadnika koji učestvuju u obukama.

- Ja sam od ranije poznat javnosti, pa zato mogu javno da govorim o članstvu u legiji. Ali je za druge članove teško da govore o ovome, posebno zbog straha za njihove porodice - kaže on.

Volobuev nije hteo da kaže koliko ljudi služi u SZR-u i gde se do sada borila, ali je rekao da se često borila. Naglasio je da legija "nije grupa plaćenika" već deo Oružanih snaga Ukrajine i da Rusi s njima zbog toga u slučaju da ih zarobe moraju da postupaju prema pravilima međunarodnog prava.

Grb jedinice nalazi se Volobujevojoj uniformi. Belo-plava zastava koju nose Rusi u Rusiji i izvan nje nose na protestima protiv rata u Ukrajini. Slična je ruskoj zastavi, ali je crvena boja zamenjena belom kako, kaže Volobuev, ne bi podsećala na "krv i nasilje".

Iako je Igorov glavni motiv zbog kog je uzeo oružje bio da brani Ukrajinu, koju je opisao kao svoju jedinu domovinu, on kaže da većina Rusa koji su pripadnici ove legije traži promenu režima u Moskvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. jun 2022 | 22:43

    Hrani psa da te ujede.

  • radovan lll

    14. jun 2022 | 23:05

    Kad pise gvardijan verujem 1000% da je istina. Prvi put cujem za tog anonimusa. Usao sam u neke baze podataka i da tacno bio je podpredsednik jedne od ekspozitura gazprom banke. Inace gazprom banka je jedna od 50-tak komponenti koje ulaze u sklop giganta Gazprom. Nista me ne cudi sto zapad od komarca pravi slona.

  • Nema on domovinu

    14. jun 2022 | 23:10

    Bori se za pokradene pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA