≫ 

Pripadnici ISIS-a planirali napad na Bečki maraton: "Otkriveni su na vreme"

Prema pisanju lista, u ovoj grupi je bilo pet Iračana, a predvodnik je Iračanin koji je imao zaštićeni status, a koji je u Austriju došao tokom migrantske krize 2015. godine

  • 1
Policija, Austrija, austrijska policija Foto: Pixabay

Bečki maraton je u aprilu ove godine bio meta terorističkog napada po uzoru na bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013. godine, ali je teroristička ćelija u Austriji otkrivena na vreme, tvrdi list Kronen Zeitung.

Austrijski savezni organ za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma otkrio je navodnu ćeliju Islamske države (IS) u Austriji koja je povezana sa planovima za napad na velike događaje u Evropi. Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi dosad poznate detalje navodne terorističke operacije "Treatment", koju su planirali pripadnici navodne ćelije u Austriji.

Bila je to operacija ISIS-a da osveti smrt svog vođe Abu Ibrahima Al Hashimija, koji je ubijen od strane američkih specijalaca u februaru ove godine u svom skrovištu na severozapadu Sirije, navodi Kronen Zeitung.

Prema pisanju lista, u ovoj grupi je bilo pet Iračana, a predvodnik je Iračanin koji je imao zaštićeni status, a koji je u Austriju došao tokom migrantske krize 2015. godine.

Po uzoru na bostonsko krvoproliće, u kom su dve bombe usmrtile tri, a povredile oko 300 osoba, ova ćelija nameravala je da navodno postavi bombu na cilj Bečkog maratona koji se održao 24. aprila.

Austrijske vlasti pojačale su sigurnost nakon događaja u novembru 2020. godine, kada je Austrijanac albanskog podrekla izveo teroristički napad u Beču, ubivši četiri osobe, a ranivši više od 20.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIONIR

    15. jun 2022 | 00:30

    Nista cudno jer su sami krivi. Bec je epicentar islamskog zla, otud stize sve najgore. Treba ih proterat i dzamije zatvorit koji neprihvate civilizaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA