≫ 

Zbogom, Lenjine: Finska uklanja statuu ruskog revolucionara dok zemlja želi da se pridruži NATO-u

Statua u Kotki, gradu na jugoistoku Finske, često je bila vandalizovana tokom godina, ali se još više pažnje obraća na nju od početka sukoba u Ukrajini

  • 3
Lenjin statua spomenik Foto: Shutterstock

Finska je donela odluku da kontroverznu statuu ruskog revolucionara Vladimira Iljiča Lenjina premesti sa ulice u muzej.

Statua u Kotki, gradu na jugoistoku Finske, često je bila vandalizovana tokom godina, ali se još više pažnje obraća na nju od početka sukoba u Ukrajini.

Spomenik je poklonio Kotkin grad pobratim, Talin, 1979. godine, a izvajao ga je estonski umetnik Mati Varikin. U to vreme Estonija je bila deo SSSR-a.

U predlozima koji su dostavljeni gradskom i opštinskom veću navodi se da je statua uvredljiva za sećanje na one koji su poginuli u sovjetskim ratnim zločinima, prenosi Independent.

Novi dom statue, Muzej Kimenlakso, u početku je želeo da se statua zadrži na svom mestu sa dodatnom pločom koja opisuje njenu istoriju. Muzej je takođe predložio da se statua prenese u Lenjinov muzej u Tampereu.

Ali delegati su glasali 41-9 za uklanjanje statue sa ulica Kotke.

Prema izveštajima, uklanjanje znači da u Finskoj više nema velikih spomenika Lenjinu.

Nedavno su odobreni i pozivi za uklanjanje Lenjinove statue i ploče u gradu Turku na jugozapadu Finske.

Spomenike su Turkuu dale vlasti 1977. godine Lenjingrada, sadašnjeg Sankt Peterburga, i oni su već nekoliko godina centar kontroverzi.

Lenjin se sakrio u Finskoj 1917. godine, bežeći od ruske vlade nakon što je stavila van zakona njegovu boljševičku partiju, pre nego što se vratio da pomogne u vođenju revolucije kasnije te godine.

Tenzije između Finske i Rusije nastaju otkako je ta nordijska zemlja objavila da će tražiti članstvo u NATO-u nakon početka "specijalne operacije" Vladimira Putina u Ukrajini.

U maju ove godine Rusija je zaustavila izvoz gasa svom susedu u veoma simboličnom potezu koji je verovatno označio kraj skoro 50 godina finskog uvoza prirodnog gasa iz Rusije.

Finska deli 1.340 kilometara sa Rusijom, najdužu granicu od bilo koje od 27 članica EU, i ima istoriju punu sukoba sa nacijom.

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA