≫ 

Tela malih plavih pingvina pronađena na obalama Novog Zelanda: Razlog za pomor zabrinjavajući

Prvi rezultati pokazuju da su ptice umrle od gladi

  • 0
mali plavi pingvin Foto: Profimedia

Tela na stotine malih plavih pingvina pronađena su na plažama Novog Zelanda na severnoj obali. Tela more izbacuje na obalu već nedeljama, a stručnjaci strahuju da su ptice umrle od gladi, a da su za to krive klimatske promene.

Mali plavi pingvini poreklom su sa Novog Zelanda, ali su u opasnosti navode iz Ministarstva za zaštitu zemlje. Oni se suočavaju sa pretnjama grabljivica, pasa i tvorova, ali su takođe podložni smrtnim slučajevima na putevima i zbog razvoja obale.

Stručnjaci pokušavaju da ustanove zbog čega pingvini masovno umiru od početka maja, kada su uginule ptice meštani prvi put primetili na plažama.

Grejem Tejlog, naučni savetnik za morske ptice kaže da prvi laboratorijski nalazi ukazuju da bi neuhranjenost mogla da bude uzrok uginuća između 200 i 500 jedinki.

- Čini se da je uzrok smrtnosti neuspeh u pronalaženju dovoljno hrane na moru i umiranje od gladi - rekao je Tejlor za CNN.

Morski toplotni talas u severnim vodama, zajedno sa vremenskim uslovima ciklona La Ninja, otežali su malim plavim pingvinima da pronađu hranu, rekao je Tejlor.

Male, bučne ptice sa svetlo plavim ili indigo perima uglavnom jedu sardine i inćune i rone do 30 metara dubine da bi uhvatile svoj plen. Međutim, kako temperatura vode raste, male ribe se sele u hladnije vode, preduboke da bi pingvini stigli do njih.

Prvi rezultati pokazuju da ptice nemaju dovoljno sala na stomaku, što ukazuje da su bili veoma lošeg zdravlja pre nego što ih je more izbacilo na obalu.

Video: Prva beba pingvina, ikada rođena u Srbiji, konačno izvirila iz pećine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA