≫ 

Osuđen na smrt već 25 godina: Naredio ubistvo vlasnika motela u kojem je radio, sada kažu da je nevin?

Glosip (59) je dva puta osuđen na smrt jer je naredio ubistvo Berija Van Triza, vlasnika motela u Oklahoma Sitiju u kome je Glosip radio

  • 0
Richard Glossip Tanjug/AP

Republikanac, koji sebe opisuje kao pristalicu smrtne kazne, rekao je da veruje da je osuđenik na smrt Ričard Glosip, koji se tereti da je naredio ubistvo vlasnika jednog američkog motela, nevin.

Kevin Mekdugl iz Oklahome je odgovarao na prijavu advokatske firme iz Hjustona o Glosipovom slučaju.

- Imamo osobu koja je osuđena na smrtnu kaznu već 25 godina, a ja verujem da je on potpuno nevin - rekao je.

Glosip (59) je dva puta osuđen na smrt jer je naredio ubistvo Berija Van Triza, vlasnika motela u Oklahoma Sitiju u kome je Glosip radio.

Džastin Snid, majstor, priznao je pljačku i premlaćivanje Van Triza u januaru 1997. godine, ali je rekao da je to učinio tek nakon što mu je Glosip ponudio da mu plati 10.000 dolara. Snid služi doživotnu kaznu bez uslovne slobode nakon što se izjasnio krivim da je na smrt pretukao Van Triza bejzbol palicom u sobi u motelu.

Međutim, advokatska kancelarija Rid Smit, koja je besplatno sačinila svoj izveštaj za državu Oklahomu, rekla je da su važni dokazi izgubljeni ili uništeni u Glosipovom slučaju.

Takođe je rečeno da je detektiv neprikladno postavljao sugestivna pitanja Snidu u pokušaju da implicira na Glosipa.

- Naš zaključak je da nijedan razuman porotnik, koji je saslušao kompletan zapisnik i otkrivene činjenice... ne bi osudio Ričarda Glosipa za ubistvo - rekao je Sten Peri, advokat iz Rida Smita.

Izgubljeni dokazi uključivali su finansijsku dokumentaciju koja je uništena krajem 1999. ili početkom 2000. godine, pre ponovljenog suđenja Glosipu i nakon što je njegova prva osuda i smrtna presuda poništena.

Ovo je moglo biti u suprotnosti sa teorijom tužilaštva da je Glosip želeo da sakrije svoju navodnu proneveru od motela, gde je bio menadžer, i da je Van Triz ubijen.

U izveštaju se dodaje: "Čini se da je ovaj gubitak ili uništavanje dokaza toliko kritičan za odbranu da dovodi ozbiljnu sumnju u fundamentalnu pravičnost krivičnog suđenja protiv Glosipa".

Kevin McDugle Kevin Mekdugl, Tanjug/AP

Mekdugl je predvodio istragu i rekao da su, iako kako kaže, "veruje u smrtnu kaznu", potrebne mere zaštite da bi se zaštitili nevini.

On je pozvao Glosipa da dobije novo saslušanje u žalbenom sudu, dodajući da "ako Ričarda Glosipa ubijemo, ja ću se u ovoj državi boriti za ukidanje smrtne kazne, jednostavno zato što proces nije čist".

- U narednim danima, Glosipov tim odbrane će podneti zahtev za saslušanje Apelacionom sudu Oklahome kako bi ovi novi dokazi o nevinosti mogli da budu ispitani na sudu - rekao je Glosipov advokat Don Najt.

Okružni tužilac Oklahome Dejvid Prater, koji je preuzeo dužnost nakon drugog suđenja Glosipu i druge smrtne presude, rekao je da razmatra izveštaj.

On je ranije rekao da misli da je Glosip kriv, pošto je pregledao različite dokaze, i da bi podržao ponovno suđenje za prvostepeno ubistvo i ponovo tražio smrtnu kaznu.

Glosip je bio blizu pogubljenja u septembru 2015, ali zatvorske vlasti su imale pogrešnu smrtonosnu drogu.

Nakon što je otkriveno da je droga korišćena za pogubljenje drugog zatvorenika, pogubljenja u Oklahomi su obustavljena.

Oni su nastavljeni u oktobru pogubljenjem Džona Granta, koji se grčio i povraćao pre nego što je proglašen mrtvim.

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA