≫ 

Pekarka vodila dvostruki život, koristila identitet mrtve bebe: Otkrili prevaru posle skoro 20 godina

Ava Miseldin je navodno iskoristila ukradeni identitet da bi postala stjuardesa, dobila pilotsku dozvolu, pohađala koledž, pa čak i zaradila 1,5 miliona dolara pomoći zbog kovida-19

  • 3
Ava Virginia Misseldine Foto: Complaint Letter/U.S. District Court for the Southern District of Ohio

Stjuardesa, koja je postala poslastičarka sakrila je svoju kriminalnu prošlost ukravši identitet mrtvog novorođenčeta. Uz pomoć njega, dobila je posao, pilotsku dozvolu, pasoš, dozvolu za koledž i na kraju stotine hiljada dolara iz fonda za oporavak od kovida, rekli su savezni istražitelji.

Prevara je trajala skoro dve decenije, sve dok "Bri Buržoa" nije uhvaćena prošle godine dok je vadila novi pasoš.

Savezni agenti uhapsili su Avu Virdžiniju Miseldin (49) prošle nedelje u Juti. Ona se prošle godine preselila iz Kolumbusa u Ohaju, gde je vodila organsku pekaru, a postala je poznata po kolačima od crvenog somota napravljenim od soka od cvekle umesto boje za hranu. U intrevjuu iz 2014. godine sebe je opisala kao nekadašnjeg istraživača raka koja je odrasla na Havajima, gde je, kako je rekla, njena porodica vodila generacijama star posao sa čajem. Rekla je da se preselila u Ohajo kako bi studirala hemijski inženjering na univerzitetu, a da je u posao sa kuvanjem ušla 2011. godine u znak sećanja na voljenu baku.

Međutim, kako je jedan rođak rekao za Daily Beast, većina ovoga su bile novosti za njega.

Rasel Miseldin, koji živi u Klivlednu, rekao je da Ava nije odrasla na Havajima, da porodica ne vodi posao sa čajem i da mu nije poznato da je radila kao istraživač raka.

Što je još čudnije, Miseldin navodno vodi potpuno odvojen život kao "Bri Buržoa", što je varka koju je započela 2003. godine, tri godine nakon što je izašla iz zatvora zbog krađe, falsifikovanja i bekstva. Prava Bri Buržoa je umrla 1997. godine, navodi se u izjavi pod zakletvom koju je specijalni agent američke diplomatske službe bezbednosti podneo federalnom sudu Ohaja. Prema javnim evidencijama, Bri Buržoa jeste išla na univerzitet u Ohaju, kao i Ava Miseldin, za koju se navodi da je studirala slobodnu umetnost.

Kada je Miseldin preuzela svoj novi, lažni identitet, počela je tako što je dobila zvaničnu ličnu kartu države Ohajo na ime Buržoa, koju je potom koristila da dobije karticu socijalnog osiguranja i vozačku dozvolu.

Miseldin je predočila kopiju izvoda iz knjige rođenih Buržoa i imena roditelja pravih Buržoa, Žaka i Pole.

Ava Virginia Misseldine Foto: Complaint Letter/U.S. District Court for the Southern District of Ohio

Kako bi objasnila što se nije prijavila za broj socijalnog osiguranja do svoje 31. godine, Miseldin je "tvrdila da je celog života bila školovana kod kuće bez posla". Ali je rekla da joj je sada potreban broj socijalnog osiguranja za koledž. Zatim je iskoristila identitet Bri kako bi upisala fakultet.

Pola Buržoa je rekla da nikada nije saznala da je identitet njene ćerke uzurpiran, da nije imala nikakvu vezu sa Miseldin i da nije čula za hapšenje sve dok je medij nije pozvao za komentar.

- Bri je umrla tako mlada, nije imala broj socijalnog osiguranja - rekla je Buržoa, izražavajući zabrinutost da bi na neki način mogla da bude smatrana odgovornom za bilo kakve finansijske zločine počinjene u ime njenog deteta.

Žak Buržoa je umro 2003, rekla je ona.

Godine 2006. Miseldin je podnela zahtev i dobila vozačku dozvolu u Ohaju pod svojim pravim imenom, pored dozvole koju je već imala kao Buržoa. Iako istražitelji nisu povezali tačke skoro 20 godina, ovo je bila Miseldinina prva greška.

Sledeće godine, Miseldin, kao Bri Buržoa, počela je da radi kao stjuardesa za privatnu čarter uslugu JetSelect sa sedištem u Kolumbusu. Tog juna, Federalna uprava za vazduhoplovstvo izdala je Bri sertifikat studentskog pilota.

U novembru je, isto pod lažnim imenom, podnela zahtev za pasoš u Kolumbusu.

U svojoj prijavi je rekla da planira da otputuje u Dubai, što je putovanje koje se na kraju nikada nije dogodilo, navodi se u izjavi pod zakletvom.

Odeljak pod naslovom "Koja ste druga imena koristili?" je ostavljeno prazno. Kao kontakt za hitne slučajeve, Bri je navela osobu sa inicijalima F.F., koja se, kako kažu federalci, takođe pojavila u građanskom postupku protiv Miseldin koji je podnet deceniju ranije u okrugu Union, Ohajo.

Miseldinov saradnik sa tim inicijalima je priznao da je poznaje, ali je odbio da komentariše njeno poslednje hapšenje.

Ava Virginia Misseldine Foto: Utah DMV/US Attorney's Office

Koristeći svoju lažnu vozačku dozvolu i pismo od JetSelecta u kojem je pisalo da će raditi "širom Evrope i Bliskog istoka", dobila je pasoš na ime Bri Buržoa, na kojem je navedena ista kućna adresa kao i Miseldinina, prema izjavi pod zakletvom.

Miseldin je više puta privođena na sud pod imenom Buržoa, prema sudskim zapisima koje je pregledao The Daily Beast. Dana 17. decembra 2007, Buržoa se izjasnila krivom za krađu u okrugu Franklin, Ohajo.

Ali opet, adresa navedena za Buržoa bila je ista kuća povezana sa Miseldininom vozačkom dozvolom, kaže se u izjavi.

Godine 2008. Miseldin je registrovala maloprodajni biznis u Ohaju pod nazivom "Bri Buržoa" i prenela vlasništvo nad vozilom sa Bri na Avu Miseldin, kaže se u izjavi.

Kroz sve to, Miseldin je čak prevarila saveznog sudiju koji je nadgledao zahtev za bankrot koji je podnela 2004, prema tužiocima.

U oktobru 2014, Miseldin se pojavila na sudu na saslušanju o njenoj prijavi. Na pitanje da li je ikada koristila ime Bri Buržoa, Miseldin je "rekla da je to ime koristila samo oko dve godine, a poslednji put ga je koristila pre četiri godine", navodi se u izjavi.

- Tvrdila je da je usvojena, Bri Buržoa je bilo njeno rođeno ime, i kratko je koristila ime Bri dok se njena usvojiteljska porodica nije uznemirila zbog toga. Ovo je bila laž: Bri Buržoa je bila stvarna osoba koja je umrla kao dete, sa drugačijim datumom rođenja i drugačijim rođenim roditeljima od Ave Miseldin - rekao je izvor.

Ipak, Miseldin je išla dalje, uzimajući pasoš na svoje pravo ime kako bi mogla da otputuje u Honduras.

U aprilu 2020, kada se kovid-19 pretvorio u punu pandemiju, Miseldin je počela da aplicira za sredstva Programa zaštite plate koristeći falsifikovane dokumente i na svoje ime i kao Bri Buržoa, kažu federalci.

Navela je razne firme, od kojih neke više nisu bile otvorene, uključujući njene bivše pekare Sugar Inc. Cupcakes & Tea Salon i Koko Tea Salon & Bakeri. U jednoj od prijava, Miseldin je navodno "dokazala" svoj identitet kopijom svog indeksa u državi Ohajo pod imenom Buržoa.

Ukupno, Miseldin je primila oko 1,5 miliona dolara državnih zajmova koji su kasnije oprošteni, navodi se u izjavi pod zakletvom. Ništa od novca nije otišlo na očuvanje radnih mesta, kaže se u izjavi pod zakletvom, napominjući da je Miseldin u stvari potrošila novac na kuću vrednu 650.000 dolara u blizini Nacionalnog parka Zion u Juti, kao i 330.000 dolara u Mičigenu.

Tek u januaru 2021. godine Miseldin je privukla pažnju istražitelja.

Tog meseca, Miseldin je mejlom podnela zahtev za novi pasoš kao Bri Buržoa, prema izjavi pod zakletvom. Ona je dostavila svoju fotografiju, na kojoj je naveden datum rođenja Buržoa kao svoj i broj socijalnog osiguranja koji je dobila 2003. na isto ime.

I tada vlasti kažu da se Miseldin uplela u mrežu laži koje je stvorila.

U svojoj prijavi za pasoš, Miseldin je navela svoju mejl adresu kao sugarinccupcakes@iahoo.com, što odgovara URL adresi, sugarinccupcakes.com, povezanom na Miseldininom Tviter profilu, navodi se u izjavi.

- Neke informacije u ovoj lažnoj prijavi za izdavanje pasoša odražavaju informacije koje je Miseldin dala u svojoj prijavi za izdavanje pasoša iz 2015. godine pod svojim pravim identitetom. Na primer, lažna prijava za 2021. navela je njeno zanimanje kao "pekarka", njen broj telefona za hitne slučajeve kao Miseldin i njeno nameravano odredište kao Honduras, što se sve poklapa sa informacijama koje je Miseldin dala u svojoj prijavi za pasoš iz 2015. pod njenim pravim identitetom - rekao je izvor.

Prijava je označena kao potencijalna prevara, što je dovelo do trenutke istrage.

Miseldin je sada optužena za prevaru sa pasošem, prevaru sa brojem socijalnog osiguranja, tešku krađu identiteta i prevaru u vezi sa velikim katastrofama ili hitnim beneficijama.

Ako bude osuđena, preti joj do 30 godina zatvora.

Video: Haos u sudnici: Ubio majku i tetku, pa mjaukao iz sveg glasa, sudinica britko odreagovala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    27. jun 2022 | 07:01

    Ovu damu jos treba nagraditi ,ako je uspela sve to da uradi onda sistem u Americi nefunkcionise kako treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA