≫ 

Stravični požari besne u Kataloniji: Evakuisani i dečji vrtići, sa stihijom se bori više stotina vatrogasaca

Nije bilo izveštaja o poginulima ili povređenima

  • 0

Tri šumska požara uništila su 1.600 hektara bora i niskog rastinja u Kataloniji od srede, dok su toplotni talasi podigli temperature na rekordne nivoe, saopštili su u četvrtak regionalni vatrogasci, a južne i istočne regije Engleske zahvatio je toplotni talas koji će trajati još nekoliko dana.

Stotine vatrogasaca su na licu mesta i gase požare sa 120 kamiona i 19 kanadera u blizini gradova Baldomar, Korbera d’Ebre i Kastelar Ribera, saopštila je katalonska vatrogasna služba.

Najviše napora usmereno je na Baldomar, gde je požar ugrozio 20.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta. Neke izolovane kuće su evakuisane, kao i dečji centar sa 54 maloletnika.

Nije bilo izveštaja o poginulima ili povređenima.

Veliki delovi zemlje suočeni su sa ekstremnim rizikom od šumskih požara, saopštila je državna meteorološka agencija AEMET.

Očekuju se rekordne temperature u Engleskoj

Južne i istočne regije Engleske, uključujući glavni grad London, zahvatio je toplotni talas koji će, prema meteorološkim prognozama, trajati još nekoliko dana sa temperaturom do 35 stepeni Celzijusa.

- Na jugu Engleske imamo vedro nebo i prilično suvo tlo. Takođe, topliji vazduh stiže sa juga Evrope, posebno sa Pirineja. To dovodi do porasta temperatura, čije maksimume očekujemo u petak - rekao je Grejem Medž, portparol Zavoda za meteorologiju.

Tako visoke temperature u Engleskoj nisu zabeležene od 1976. godine.

Meteorolozi najavljuju da će do kraja ovog toplotnog talasa doći u nedelju, kada se očekuje kiša.

Agostinjo Sousa iz Britanske agencije za zdravstvenu bezbednost savetovao je ljude da nose vodu sa sobom, šetaju u hladu, nanose kremu za sunčanje i ne bave se sportom tokom dana.

Najviša temperatura zabeležena u Velikoj Britaniji bila je 35 stepeni Celzijusa u junu 1976. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA