≫ 

Odobreno izručenje Asanža

Očekuje se žalba Asanžovih advokata

  • 2
Džulijan Asanž, izručenje presuda Foto: Tanjug/AP

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije saopšteno je da je Patel potpisala nalog za izručenje Asanža, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu.

Sjedinjene Države traže Asanža zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Asanžov Vikiliks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Avganistanu i Iraku. Iz SAD navode da je curenjima podataka prekšen zakon i da su ugroženi životi, dok Asanž smatra da je slučaj politički motivisan.

On poriče da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Asanž se od od 2019. godine nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u tom gradu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbegao izručenje u Švedsku gde se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tajna

    17. jun 2022 | 12:00

    Kakva su to poverljiva vojna dokumenta kada je do njih došao Vikilis ?

  • @Kiki

    17. jun 2022 | 12:57

    Mala Britanija opet igra kako ameri sviraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA