≫ 

Boris Džonson otputovao u iznenadnu posetu Kijevu: "Ukrajina je Putinov talac"

Ovo je druga poseta Ukrajini od početka sukoba u Ukrajini

  • 26
Boris Džonson, Volodimir Zelenski Foto: Twitter/Embassy of Ukraine to the UK

Premijer Velike Britanije Boris Džonson otputovao je danas u iznenadnu posetu Kijevu, drugu po redu od početka sukoba u Ukrajini.

Plan je da se Džonson sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Džonson je u poslednjiem trenutku otkazao učešće na Samitu Crvenog zida u Donkasteru, na kom je trebalo da održi govor pred lokalnim odbornicima.

Sa predsednikom Ukrajine u Kijevu juče su se sastali francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i rumunski predsednik Klaus Johanis, preneo je Rojters.

Oni su javno podržali nastojanja Kijeva da se pridruži Evropskoj uniji.

Britanija će Ukrajini obezbediti "stratešku izdržljivost" da pobedi Rusiju, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson tokom posete Kijevu.

Britanija će, takođe, raditi sa Ukrajinom na oslobađanju izvoza žitarica preko Crnog mora, koja je talac ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, preneo je Rojters.

Džonson je prethodno ponudio pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih snaga, sa potencijalom do 10.000 vojnika svakih 120 dana na današnjem sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, saopštila je njegova kancelarija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA