≫ 

Šolc rekao da će nastaviti da razgovara sa Putinom: Otkrio i šta planira da mu kaže

Šolc se dan ranije vratio iz Kijeva gde je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i rumunskim predsednikom Klausom johanisom

  • 16
Olaf Šolc i Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da je održavanje komunikacije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bitno, čak i dok Moskva nastavlja rat protiv susedne Ukrajine.

- Apsolutno je neophodno razgovarati sa Putinom i nastaviću to da radim, kao i francuski predsednik - rekao je Šolc u intervjuu za nemačku novinsku agenciju dpa.

Zapadni čelnici nastavljaju sa diplomatskim naporima da okončaju sukob koji je započeo 24. februara.

Šolc se dan ranije vratio iz Kijeva gde je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i rumunskim predsednikom Klausom johanisom.

- Kada razgovaram s Putinom, kažem mu iste stvari koje kažem i vama - rekao je Šolc.

Istakao je i da je važno da se razume da Rusija ne može da nema uslove pod kojima bi okončala sukob u Ukrajini

Šolc je takođe dodao da će Putinu reći da je pogrešio "ako stvarno veruje da će opljačkati neku zemlju, a onda se nada da će se vremenom promeniti i da će sve biti normalno".

- Morate da povučete svoje trupe i morate da nađete način da ostvarite sporazum sa Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine - rekao je Šolc da će poručiti Putinu.

Nemački kancelar je poručio da je "optimističan" po pitanju dogovora evropskih zemalja na idućem Samitu o davanju statusa kandidata za EU Ukrajini.

- Evropa je delovala jedinstveno nakon ruskog napada na Ukrajinu i to ćemo da nastavimo da činimo, tako da sam siguran da ćemo pronaći način da donesemo zajedničku odluku - rekao je kancelar za dpa.

Video: Putin stavio na distancu i Šolca: Pregovaramo u teško vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    18. jun 2022 | 08:00

    Kasno se setio, prazna priča.. Dok je Rusija tražila dogovor, pravili su se svi mutavi.. Sad Putin diktira uslove!

  • Peki Frankfurt

    18. jun 2022 | 10:09

    Mora Solc da digne dva prsta da bih pricao sa Putino,ako dobije uopste rec...

  • Zar je bitno

    18. jun 2022 | 09:35

    Ako su mu namere i poruke iste kao pre nedelju dana u Beogradu moze samo da razgovara i izvovara, rezultata nece biti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA