"Diplomatija megafona": Zvanična Australija neće pokušati da spreči izručenje Asanža

Australijski ministar za zapošljavanje i odnose na radnom mestu Toni Berk izjavio je da vlada čiji je on član neće podleći pritiscima, koje je nazvao "diplomatijom megafona"

  • 1
Džulijan Asanž, izručenje presuda Foto: Tanjug/AP

Vlada australijskog premijera Entonija Albanezea zauzela je stav da neće podleći pritiscima Asanžovih pristalica i laburističkih poslanika da uloži više truda kako bi sprečila izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD-u.

Asanžove pristalice u Australiji, uključujući i laburističke poslanike, pozvale su Albanezea da izvrši pritisak na SAD da odustanu od slučaja koji se vodi od 2010. godine kada je Vikiliks objavio veliki broj poverljivih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatske depeše, piše Gardijan, prenosi Tanjug.

Australijski ministar za zapošljavanje i odnose na radnom mestu Toni Berk izjavio je da vlada čiji je on član neće podleći pritiscima, koje je nazvao "diplomatijom megafona", navodi britanski list.

Poslanik laburista Džulijan Hil, koji je javno podržao Asanža, opisao je odluku da on bude izručen kao „užasnu” i istakao da bi australijska vlada morala da podrži svog državljanina i da zatraži da se ove optužbe povuku i da on ne bude izručen.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je juče izručenje Asanža SAD, gde je optužen za kršenje američkog zakona o špijunaži i može biti osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 175 godina, navodi Gardijan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA