Bolničarka Julija snimila opsadu Mariupolja, Rusi je zarobili: Oslobođena posle 3 meseca

Snimak koji je prokrijumčarila iz Mariupolja pokazuje Pajevsku i njene kolege bolničare kako leče ranjenje ruske i ukrajinske vojnike, prema AP koji je dobio video

  • 8
Yuliia Payevska Tayra Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska bolničarka, koja je snimila opsadu Mariupolja dok su besnele borbe za lučki grad, oslobođena je nakon tri meseca u ruskom zarobljeništvu.

Predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Julija Pajevska, poznatija pod nadimkom Tajra, oslobođena ali nije naveo detalje, prenosi BBC.

On je rekao samo da je puštena na slobodu i da se već nalazi kod kuće.

- Mogu da objavim danas da smo uspeli da oslobodimo Tajru. Zahvalan sam svima koji su radili da postignu ovaj rezultat. Tajra je već kod kuće. Radićemo na tome da dovedemo sve kod kuće - rekao je Zelenski.

Ruski mediji su hteli da je predstvae kao ekstremnog nacionalistu - opis koji njeni porodica i prijatelji negiraju.

Snimak koji je prokrijumčarila iz Mariupolja pokazuje Pajevsku i njene kolege bolničare kako leče ranjenje ruske i ukrajinske vojnike, prema AP koji je dobio video.

Opsada koja je trajala 80 dana, tokom koje je navodno ubijeno stotine civila i vojnika, a grad je uništen, završena je predajom ukrajinskih snaga sredinom maja.

Pajevska je snimljena zajedno sa kolegama 16. marta, istog dana kako je bomba uništila pozorište u Mariupolju, koje su navodno civili koristili kao sklonište.

Yuliia Payevska Tayra Foto: Tanjug/AP

Julija je AP predala više od 256 gigabajta snimka koji je nastao kamerom na njenom telu, a dragocene zapise iz grada je prokrijumčario novinar sakrivši ih u tamponu.

AP je opisao snimak kao "svedočenje njenih napora da spasi ranjene sa obe strane".

Ukrajinska vlada zahtevala je oslobađanje Pajevske, bivšeg člana Invuktus gejmsa za vojne veterane.

Vlada je insistirala na tome da ona kao bolničarka nije bila borac i nije mogla da bude držana kao ratni zarobljenik od strane Rusije prema međunarodnim ugovorima koji postavljaju standarde za humanitarni tretman zarobljenika.

Ruski mediji optužili su Juliju da je član Azov režima. AP nije pronašao dokaze za ove tvrdnje, i citirao prijatelje i kolege koji su rekli da ona nema veze sa Azovom.

Stotine istaknutih Ukrajinaca su kidnapovani ili zarobljeni, uključujući lokalne zvaničnike, novinare, aktiviste i branitelje ljudskih prava.

U subotu je pet zarobljenih Ukrajinaca vraćeno u Kijev u zamenu za pet zarobljenih Rusa, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Video: Novinari ušli u Azovstal: Ovo je ostalo od kombinata posle teških borbi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-48

    20. jun 2022 | 11:58

    Interesantno da se objavljuju samo saopštenja BBC, CNN, AP i drugih zapadnih medija dok su svi Ruski izvori informacija sem Telegrama blokirani. U takvoj blokadi nije potrebno ni čitati informacije jer se unapred zna sadržaj.

  • Ivan

    20. jun 2022 | 12:23

    Da, da, naravno, sa svim onim njenim tetovazama nikako nema veze sa Azovom i nacistima

  • Map

    20. jun 2022 | 12:36

    Providna zapadna propaganda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA