≫ 

Amerikanci planiraju da urade sa cigaretama nešto što se mnogim pušačima neće svideti

Ovo je pokušaj koji bi, ako bude uspešan, mogao da ima efekat bez presedana u smanjenju smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem

  • 1
pušenje, cigareta, cigara Foto: Pixabay.com

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je u utorak da planira da razvije predloženo pravilo koje zahteva od duvanskih kompanija da smanje nivoe nikotina u cigaretama koje se prodaju u Sjedinjenim Državama na minimalne nivoe ili nivoe koji ne izazivaju zavisnost.

Ovo je pokušaj koji bi, ako bude uspešan, mogao da ima efekat bez presedana u smanjenju smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem, piše Vašington Post.

Inicijativa je uključena u "jedinstveni dnevni red" administracije, kompilaciju planiranih federalnih regulatornih mera koje se objavljuju dva puta godišnje. Prolećni dnevni red objavljen je u utorak.

Administracija je saopštila da FDA namerava da razvije predloženi standard za duvanske proizvode "koji bi uspostavio maksimalni nivo nikotina u cigaretama i određenim gotovim duvanskim proizvodima".

Takav korak, kaže administracija, smanjio bi zavisnost od određenih duvanskih proizvoda i dao zavisnicima veću mogućnost da prestanu da puše, a sprečio bi mlade da postanu redovni pušači.

- Očekuje se da će predloženi standard proizvoda koristiti populaciji u celini, a istovremeno će unaprediti zdravstvenu pravednost rešavanjem dispariteta povezanih sa pušenjem, zavisnošću i prestankom pušenja - saopštila je administracija.

Politika bi se uklopila sa glavnim ciljem Bele kuće - smanjenjem smrtnosti od raka. Predsednik Bajden je obećao da će smanjiti stopu smrtnosti od raka za 50 odsto tokom 25 godina.

Oko 480.000 Amerikanaca umre od uzroka izazvanih pušenjem svake godine, a upotreba duvana ostaje uzrok broj 1 smrtnih slučajeva koji se mogu sprečiti u Sjedinjenim Državama.

Video: Neobična tradicija u vreme praznika dolazi iz Portugala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brale

    22. jun 2022 | 02:03

    Ja već dve g pusim El cigare ali samo zbog cene u Kanadi. Ovde tri džointa u apoteci koštaju kao pakla cigara. A sa tri ću da budem urađen kao zvečka dve nedelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA