General kaže da bi Finska bila "težak zalogaj za Rusiju": Spremni smo za borbu ako dođe do napada

Finski načelnik je rekao da su "sistematski razvijali vojnu odbranu upravo za ovu vrstu ratovanja koja se tamo (u Ukrajini) vodi, uz masovnu upotrebu vatrene moći, oklopnih snaga, ali i vazduhoplovstva"

  • 87
Vojnik, Finska Foto: Tanjug/AP

Finska se decenijama spremala za ruski napad i pružiće jak otpor ako do njega dođe, rekao je šef oružanih snaga zemlje.

Nordijska zemlja je izgradila značajan arsenal. Ali osim vojne opreme, kako je rekao general Timo Kivinen, ključni faktor je taj što će Finci biti motivisani da se bore.

- Najvažnija linija obrane je ona između ušiju, kao što to sukob u Ukrajini upravo dokazuje - rekao je Kivinen u intervjuu.

Finska je vodila dva rata u 1940. protiv svog istočnog suseda, sa kojim deli granicu dugu 1.300 kilometara.

Nekada nesvrstana zemlja, sada je podnela zahtev za prijem u NATO zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla da ih napadne, nakon što je 24. februara Moskva započela specijalnu operaciju u Ukrajini.

Od Drugog svetskog rata, Helskinki je održavao visok nivo vojne spremnosti.

- Mi smo sistematski razvijali našu vojnu odbranu upravo za ovu vrstu ratovanja koja se tamo (u Ukrajini) vodi, uz masovnu upotrebu vatrene moći, oklopnih snaga, ali i vazduhoplovstva - rekao je Kivinen.

On je rekao da je "Ukrajina težak zalogaj (za Rusiju), a bila bi i Finska", prenosi Reuters.

Oko 100.000 Finaca ubijeno je tokom dva rata koja je Finska vodila protiv Sovejstkog saveza i izgubila je desetinu svoje teritorije.

Nacija od 5,5 miliona ljudi ima ratnu vojnu snagu od oko 280.000 vojnika s 870.000 uvežbanih rezervista. Nije ukinut vojni rok za muškarce kao u mnogim drugim zapadnim nacijama nakon kraja Hladnog rata.

Takođe je izgradila jednu od najjačih evropskih artiljerija i krstareće rakete sa dometom do 370 kilometara. Troši 2 posto svog bruto domaćeg prihoda na odbranu, što je više nego neke druge zemlje u Evropi.

Naručila je četiri nova ratna broda, kao i 64 borbenih aviona F-35 od američkog giganta Lockheed Martin.

Planira da naruči do 2.000 dronova i gradi barijere na granici sa Rusijom.

Oko 82 posto ispitanika reklo je u anketi 18. maja da bi učestvovalo u odbrani ako Finska bude napadnuta.

Kivinen je pozdravio odluku Finske da aplicira za članstvo u NATO. Finska i njen nordijski sused Švedska su u pregovorima sa Turskom zbog njenog protivljenja njihovom članstvu.

- Članstvo u NATO omogućilo bi Finskoj da pojača svoj kapacitet ranog upozoravanja tako što će biti deo zajedničke kontrole vazdušnog prostora alijanse - rekao je Kivinen.

Finska bi takođe imala koristi od toga da bude deo alijanse u kojoj je napad na jednu članicu napad na sve njene članice, rekao je on.

- Ipak, glavnu odgovornost za odbranu Finske i dalje će snositi Finska - zaključio je on.

Video: 100 dana sukoba u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    22. jun 2022 | 15:13

    Vi finci ste inače poznati kao jaki i prekaljeni ratnici! Ne mogu da nabrojim koliko ste samo ratnih sukoba prošli, stvarno nemogu! Rusija se trese!

  • Filip

    22. jun 2022 | 15:15

    Ne verujem da u Finskoj rusi vodili racuna o civilima kao u Ukarajini...

  • Sibin

    22. jun 2022 | 15:10

    Uuuu, Finska, jaka sila!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA