≫ 

Posle njene borbe priznato pravo na abortus: Džejn je pre 49 godina zatrudnela u Teksasu, bebu nije želela

Žena koja se predstavljala pseudonimom Džejn Rou uložila je žalbu na zakone države Teksas kojima je bio zabranjen abortus, osim u slučaju kada je život majke ugrožen

  • 5
Protesti u Americi protiv zakona o abortusu Foto: Tanjug/AP

Milioni žena u SAD izgubiće zakonsko pravo na abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu od pre 50 godina kojom je u čitavoj državi legalizovan prekid trudnoće. Američki Vrhovni sud je odlukom iz 1973. godine priznao žensko pravo na abortus u slučaju Rou protiv Vejda.

Žena koja se predstavljala pseudonimom Džejn Rou uložila je žalbu na zakone države Teksas kojima je bio zabranjen abortus, osim u slučaju kada je život majke ugrožen. Tužbu je podnela na ime lokalnog okružnog tužioca Henrija Vejda, podseća Glas Amerike.

Džejn Rou je zahtevala od Vrhovnog suda da preispita zakone Teksasa, za koji je tvrdila da je neustavan. Tražila je da se uspostavi pravo žene da okonča trudnoću u svakom trenutku, iz svakog razloga, bez ograničenja koja nameću pojedinačne države.

U odluci sa 7 glasova "za" i 2 "protiv", sud je uspostavio nekoliko nivoa u odnosu na slobode i ograničenja abortusa na osnovu stadijuma trudnoće. Tokom prvog tromesečja, sud je zaključio da je odluka o okončanju trudnoće na ženama i njihovim lekarima. U drugom tromesečju, država će morati da uvede regulaciju procedure samog aborutsa "na načine koji se odnose na zdravlje majke".

Kada trudnoća dostigne tačku da fetus može da opstane van materice, sud je odlučio da država može da "reguliše, pa i zabrani" abortus, osim u slučajevima gde je on neophodan "radi očuvanja života ili zdravlja žene."

Sud se pozvao na "pravo na privatnost" iz Četrnaestog amandmana američkog Ustava, konkretno deo u kome se navodi da nijedna država neće "nijednom pojedincu moći da uskrati pravo na život, slobodu ili imovinu, bez odgovarajućeg pravnog procesa."

Džejn Rou (Norma Mekorvi) je bila stanovnica Teksasa koja je zatrudnela 1969. i želela da abortira. Budući da je u Teksasu važila zabrana abortusa, rodila je devojčicu i dala je na usvajanje.

Vrhovni sud je poništio značajan slučaj Rou protiv Vejda, koji je ženama u SAD davao pravo da prekinu trudnoću. Očekuje se da će 26 država to učiniti odmah ili čim je to izvodljivo. Ovo će učiniti abortus nezakonitim u većem delu juga i srednjeg zapada.

Video: Suzavcem sa Kapitola po demontrantima: Opšti haos u SAD tokom protesta protiv zabrane abortusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    25. jun 2022 | 11:37

    Ako nije želela, što je ostala trudna? Manite me te priče.

  • hogar

    25. jun 2022 | 12:41

    hahahaha... SAD se vratile u srednji vek... a mozda imaju puno gejeva pa moraju da povecaju stanovnistvo jer od gejeva imas samo stetu i bolestinu

  • Ova je gora od pozadinki

    25. jun 2022 | 12:44

    zatrudni pa ubija decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA