Ubijeni britanski novinar Dom Filips sahranjen u Brazilu

Moj brat je ubijen jer je pokušao da kaže svetu šta se dešava sa prašumom, kaže Sian Filips

  • 0
Alesandra Sampajo, Dom Filips, Brazil, novinar, sahrana Foto: Tanjug/AP

Britanski novinar Dom Filips sahranjen je u Brazilu, tačno tri nedelje nakon što je ubijen dok je putovao kroz Amazon sa stručnjakom za starosedeoce Brunom Pereirom.

Pereira i Filips, dugogodišnji saradnik Guardiana, nestali su dok su putovali rekom Itakvai u nedelju 5. juna.

Njihova ubistva izazvala su bes međunarodne zajednice i istakla istorijski napad na starosedelačke zajednice i okruženje koji se odigrao pod predsednikom Brazila Žairom Bolsonarom.

Tela muškaraca izvučena su iz prašume 15. juna, nakon što je lokalni ribar priznao njihova ubistva, i vraćeni su svojim porodicama u četvrtak.

Deset ožalošćenih okupilo se u nedelju na groblju u Niteroju, gradu u blizini Rio de Žaneira, da oda počast Filipsu (57), koji je poslednjih 15 godina proveo izveštavajući o svom usvojenom južnoameričkom domu.

- Ubijen je zato što je pokušao da kaže svetu šta se dešava sa prašumom i njenim stanovnicima - rekla je njegova sestra Sian Filips novinarima i TV kamerama okupljenim ispred kapele u kojoj je bio položen njegov kovčeg.

- Njegova misija se sukobila sa interesima pojedinaca koji su odlučni da iskoriste amazonsku prašumu bez obzira na destruktivni uticaj njihovih ilegalnih aktivnosti - dodala je.

Ona je rekla da su porodica i prijatelji ubijenog novinara "posvećeni da nastave taj posao čak i u ovom trenutku tragedije".

- Priča se mora ispričati - dodala je uz aplauz.

Filipsova supruga, Alesandra Sampajo, odala je počast domorodačkom narodu o kome je njen muž pisao kada je ubijen i koji je predvodio desetodnevnu potragu za dvojicom muškaraca.

Sampajo je pozvala ožalošćene da slave Filipsovo "ogromno srce" i njegovu ljubav prema čovečanstvu.

- Udvostručićemo našu borbu tako da porodice drugih novinara i zaštitnika životne sredine ne moraju da se suočavaju sa našim bolom i bolom porodice Bruna Pereire - rekla je.

- Dom Filips je bio hrabar, strastven novinar koji je umro radeći stvar koju je voleo: tražeći i razotkrivajući nepravde - rekla je glavna urednica Guardiana, Katarin Viner.

- Njegova duboka briga za Brazil, njenu zemlju i narod snažno je blistala u njegovom pronicljivom novinarstvu za Guardian i mnoge druge publikacije. Sećanje na njega će dugo živeti, a izveštavanje koje je radio nastaviće kolege i prijatelji - zaključila je.

Video: Traže ih svuda po prašumi: U Amazoniji nestao britanski novinar i brazilski antropolog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA