Sledi novi referendum o nezavisnosti Škotske

Nikola Sturdžeon je najavila da će referendum biti održan u oktobru 2023. godine

  • 4
Nikola Stardžon, Škotska Foto: Profimedia

Premijerka Škotske Nikola Stardžon saopštila je danas da će u Škotskoj biti održan novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Referendum će biti održan 19. oktobra 2023. godine, međutim zaokruživanje odgovora "da" neće biti dovoljan da se Škotska otcepi od Velike Britanije.

Stardžon je rekla poslanicima škotskom parlamentu da će njena vlada kasnije u utorak objaviti predlog zakona o referendumu o nezavisnosti Škotske. Predlog zakona će predvideti referendum sledećeg oktobra na kojem će Škotima biti postavljeno isto pitanje kao na neuspelom referendumu o nezavisnosti 2014. godine: "Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja?"

- Sada je vreme da se pregovara i odluči o budućnosti naše zemlje - rekla je Stardžon dodajući da neće dozvoliti da "demokratija Škotske bude zatvorenik Borisa Džonsona ili bilo kog drugog premijera".

Međutim, priznala je da će referendum biti "konsultativni", što znači da će glasanje biti simbolično osim ako se u britanskom parlamentu ne usvoji zakon kojim se priznaje rezultat. London bi takođe mogao da odobri škotskom parlamentu takozvanu "naredbu o odeljku 30", koja bi referendum učinila pravno obavezujućim, a Stardžon je pozvala britanskog premijera Borisa Džonsona da "pregovara o uslovima" takvog naloga.

Džonson do sada nije ničim pokazao da će to učiniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    28. jun 2022 | 16:44

    Енглези ће прије покренути свјетски рат већ што ће се Велике Британије одрећи.... они су неописиви и не опјевани нацисти. Хитлер је за њих "анђео" .....

  • Zoran

    28. jun 2022 | 16:35

    Pripojiti se Ruskoj federaciji pa nek puknu neprijatelji.

  • Car

    28. jun 2022 | 16:31

    Bravo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA