≫ 

Nemačku katoličku crkvu napustio rekordan broj ljudi: Sve manje vernika nedeljom ide na misu

Pre petnaest godina, 61 odsto Nemaca je pripadalo katoličkoj ili protestantskoj crkvi, dok je danas 26 odsto Nemaca zvanično registrovano kao katolici, a 23,7 odsto kao protestanti

  • 8
Katedrala Foto: Pixabay

Katoličku crkvu u Nemačkoj je prošle godine napustilo 359.338 vernika, što je rekord, saopštila je u ponedeljak u Bonu Nemačka biskupska konferencija (DBK)

Katolička crkva je saopštila da je na stotine hiljada vernika prekinulo članstvo, a veliki broj bivših protestanata je takođe sledio njihov primer.

Prema novoobjavljenim dokumentima Nemačke biskupske konferencije (DBK), najmanje 359.000 katolika napustilo je crkvu 2021. godine, što je ogroman skok u odnosu na 221.390 koliko ih je napustilo 2020. godine.

Samo u Minhenu je od početka ove godine crkvu napustilo 14.035 vernika, što je skoro duplo više nego u istom periodu 2019. godine.

Takođe 2021. godine, oko 228.000 protestanata napustilo je 20 različitih frakcija registrovanih u Nemačkoj, dok je 2020. godine taj broj bio oko 60.000.

Većina katolika ne ide na misu

Predsednik DBK Georg Becing rekao je da je "šokiran izuzetno velikim brojem ljudi koji napuštaju crkvu".

- Ovo svedoči o dubokoj krizi u kojoj se nalazimo kao katolička crkva u Nemačkoj - kaže on, prenosi DW.

Čak i među onima koji su još uvek pripadali crkvi, izuzetno mali broj redovno posećuje misu, navodi DBK. Samo 4,3 odsto katolika izjasnilo se da nedeljom ide na misu.

- Ovim brojevima moramo da dodamo činjenicu da crkvu ne napuštaju samo oni koji su imali mali ili čak nikakav kontakt sa svojom parohijom u dužem vremenskom periodu, već je sve više onih koji su ranije bili veoma posvećeni verskim navikama - rekao je Becing.

Ostaje da se vidi u kojoj meri promene kulturnih normi, zlostavljanje dece i pandemija korona virusa imaju sa opadanjem članstva i odlaska u crkvu. Tu je i pitanje crkvenih poreza, za koje su neki na društvenim mrežama napisali da su preveliki trošak u vreme velike inflacije i neizvesne ekonomske budućnosti.

Crkveni porez je uobičajena praksa u nekoliko evropskih zemalja, pri čemu pripadnici verskih zajednica plaćaju porez (u Nemačkoj 8 ili 9 odsto dodatnog poreza, u zavisnosti od regiona) kako bi finansirali svoje poslovanje. Iako se zove crkveni porez, on se ne odnosi samo na hrišćanske zajednice u Nemačkoj.

Šta god da je uzrok, promena u nemačkom društvu je jasna. Pre petnaest godina, 61 odsto Nemaca je pripadalo katoličkoj ili protestantskoj crkvi, dok je danas 26 odsto Nemaca zvanično registrovano kao katolici, a 23,7 odsto kao protestanti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. jun 2022 | 07:49

    PENZIJA MALA A POREZ OGROMAN -KRIZA JE !!!

  • РСК

    29. jun 2022 | 08:08

    А ислам?

  • Nisam tolike cifre procitao

    29. jun 2022 | 07:46

    Ali ajde neka bude tako nece poljaci I ujke napustiti oni naorotiv sve vise idu u vernike neznam kako je u drugim zemljama u nemackoj se crkveni porez odbija od plate kriza se oseti verovatno je I zbog toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA