Stoltenberg: Švedska i Finska će se brzo učlaniti u NATO

Posle poziva, potrebno je sprovesti proces ratifikacije u 30 parlamenata. To uvek potraje neko vreme, ali takođe očekujem da će to proći prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da se taj proces ratifikacije odvija najbrže moguće, rekao je Stoltenberg

  • 3
Samit eu-zapadni balkan Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da očekuje brzu ratifikaciju prijema Švedske i Finske u članstvo Severnoatlantskog vojnog saveza.

- Već ćemo na samitu doneti odluku da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice, to je do sada nezabeležena brzina - saopštio je Stoltenberg novinarima po dolasku na samit.

Dve zemlje podnele su zahtev za članstvo u Alijansi sredinom maja.

- Posle poziva, potrebno je sprovesti proces ratifikacije u 30 parlamenata. To uvek potraje neko vreme, ali takođe očekujem da će to proći prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da se taj proces ratifikacije odvija najbrže moguće - pojasnio je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je po dolasku na samit alijanse u Madridu rekao i da se saveznici NATO-a sastaju u trenutku "najozbiljnije bezbednosne krize sa kojom smo se suočili", kao i da će "ovo će biti istorijski i samit izrazitih promena".

Stoltenberg je naveo da će se saveznici dogovoriti o odvraćanju kako bi do sledeće godine mogli da rasporede više borbenih formacija i dobiju više unapred postavljene opreme u istočnoj Evropi.

Generalni sekretar NATO je govorio i o Kini, i poručio da ona predstavlja izazov za vrednosti i interese Alijanse i da ona mora da uzme u obzir posledice kineskog ulaganja u moderno oružje dugog dometa po svoju bezbednost.

Stoltenberg očekuje i "veoma važnu odluku" u vezi sa izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantski savez na svom južnom krilu i o terorizmu.

Očekuje se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održati govor putem video konferencije na samitu NATO kasnije tokom dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Столе

    29. jun 2022 | 10:06

    Хоћете ли МИР ,под хитно укидајте НАТО,времена су се променила.

  • Boža zemunac

    29. jun 2022 | 14:37

    NATO JE NACISTIČKO SATANISTIČKA ORGANIZACIJA.

  • Nato katolicki fasisti

    29. jun 2022 | 12:10

    Zbog vas katolici napustaju veru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA