Svedočenje koje može skupo da košta Trampa: Napao agenta tajne službe, psovao i urlao da ga voze na Kapitol?

Ja sam j**** predsednik. Odvezite me do Kapitola, navodno je urlao nekadašnji prvi čovek SAD

  • 1
Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Deveteročlanom, dvostranačkom odboru američkog Kongresa koji istražuje događaje 6. januara, odnosno napad Trampovih pristalica na Kapitol, nedostajao je ključni deo slagalice, preciznije svedočenje nekoga ko bi mogao iz prve ruke da opiše događanja u Beloj kući u satima pre i tokom napada.

Tu prazninu popunila je Kasidi Hačinson (25), bivša savetnica šefa kabineta Bele kuće Marka Medovsa. Ono što je opisala je poražavajuće. Naime, tvrdi da je američki predsednik pokušao da zgrabi volan automobila u kojem se vozio i da se rvao sa pripadnikom tajne službe u pokušaju da svoju povorku preusmeri na Kapitol gde su se okupljale njegovi pristalice, prenosi BBC. Tramp ove navode demantuje.

Odbor je održao tri saslušanja u nešto više od nedelju dana i pokušava da dokaže da je Tramp nezakonito postupio pokušavajući da ospori svoj gubitak na izborima.

Hačinson je ispričala da joj je Medovs rekao da misli, nekoliko dana pre napada, da bi stvari mogle postati "jako, jako loše".

Govorila je da su zvaničnici Bele kuće dobili upozorenje da je moguće izbijanje nasilja.

Rekla je da je Tramp lično znao da su njegovi pristalice, koje su došle na jutarnje okupljanje u blizini Bele kuće, bile naoružane. Naime, agenti tajne službe su ih odbili i preusmerili ih na Kapitol.

- Nije me **** briga što imaju oružje. Nisu ovde da bi meni naudili. Pustite moje ljude unutra. Odavde mogu da marširaju do Kapitola - govorio je Tramp, tvrdi Hačinson.

Neke od najzanimljivijih detalja saznala je iz druge ruke. Ispričala je odboru kako joj je jedan zvaničnik Bele kuće rekao da je predsednik insistirao na odlasku do Kapitola nakon njegovog skupa u Beloj kući.

Kada je saznao da se povorka vraća u Belu kuću, navodno je pokušao da zgrabi volan i rvao se sa agentom tajne službe.

- Ja sam j**** predsednik. Odvezite me do Kapitola - navodno je urlao nekadašnji prvi čovek SAD.

Nakon njenog svedočenja, izvor blizak Tajnoj službi rekao je za CBS da su i agent i vozač koji su bili u automobilu sa Trampom bili voljni da svedoče pod zakletvom da bivši predsednik nije fizički napao nikoga i da nije pokušao da uhvati volan.

Kasnije tokom dana, Hačinson je čula kako Medovs govori da je Tramp izrazio svoje odobravanje kada je saznao da izgrednici pozivaju potpredsednika Majka Pensa da se obesi.

- On misli da Majk to zaslužuje. On ne misli da oni rade nešto loše - reči su koje je izgovorio Medovs, prema svedočenju Hačinsonove.

Na prvostepenom sudu takvi dokazi bi se smatrali pričama iz druge ruke i smatrali bi se skepticizmom. Međutim, na saslušanju je bilo eksplozivno i biće iskorišćeno kako bi se stvorio pritisak na Trampove visoke zvaničnike koji su dosad odbijali da svedoče.

- Ako ste danas čuli ovo svedočenje i iznenada se setite stvari kojih ranije niste mogli da se setite ili otkrijete neku hrabrost koja se skrivala, naša vrata ostaju otvorena - rekao je Beni Tompson, šef odbora na kraju rasprave.

Dok je svedočila Hačinsonova, Tramp je na svojoj društvenoj platformi pokušao da potkopa njene tvrdnje.

Komentarisao je na sličan način kako se inače obraća svojim kritičarima. Poručio je kako gotovo da ne poznaje gospođu Hačinson, ali da je čuo "negativne stvari o njoj". Nazvao ju je 'lažnjakom' i 'drukarom' rekavši da je ogorčena jer joj nije dao posao nakon što je napustio Belu kuću.

Video: Borba suzavcem i pendrecima : Sukob policije sa Trampovim pristalicama u Kapitol Hilu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA