Putinovi ljudi meta: Ukrajinski partizani "pokazali zube", zabeležena tri atentata za 15 dana

Dmitrij Savlučenko, proruski zvaničnik zadužen za sektor omladine i sporta u regionu Hersona je likvidiran. Dignut je u vazduh u svom automobilu.

  • 35
Ukrajina, Rusija, rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici kažu da tri atentata na proruske zvaničnike u poslednje dve sedmice ukazuju na rastući pokret otpora protiv proruskih vlasti koje okupiraju delove južne Ukrajine.

Iako su u pitanju incidenti koji su, bar za sada, izolovani samo u regionu Hersona, američki zvaničnici smatraju da bi pokret otpora mogao da ima "šire akcije" koje bi predstavljale veliku pretnju mogućnosti Rusije da kontroliše teritoriju koju je zauzela u Ukrajini, piše CNN.

- Kremlj se suočava sa rastućom "partizanskom aktivnošću" na jugu Ukrajine - rekla je Avril Hejns, direktorka nacionalne obaveštajne službe, tokom konferencije u Vašingtonu u sredu.

SAD veruju da Rusija nema dovoljno trupa u Hersonu da efektivno okupira i kontroliše region. Pogotovo nakon što su povukli snage iz tog područja da bi se borili na istoku Donbasa.

Drugi američki zvaničnik rekao je da je taj potez možda ukrajinskim partizanima pružio mogućnost da napadnu lokalne ruske zvaničnike.

Ukrajina je izvela ograničene kontranapade kod Hersona, dodatno opterećujući ruske snage. Region je izuzetno važan Rusiji, jer se nalazi na ukrajinskoj obali Crnog mora i kontroliše pristup poluostrvu Krim. Nejasno je koliko je ruskih snaga u ili blizu Hersona, ali okupacija protiv neprijateljskog lokalnog stanovništva zahteva mnogo više vojnika nego mirna okupacija teritorije.

Ruski lideri su dali prioritet vojnoj kampanji na račun bilo kakvog "privida vlasti".

- To nije nešto čime oni sada mogu da se bave - rekao je jedan američki zvaničnik.

Tri atentata za 15 dana

Prvi napad u Hersonu dogodio se 16. juna, kada je eksplozija uništila stakla na belom "audiju Q7". Vozilo je u eksploziji dosta oštećeno, ali je meta preživela napad. Evgenij Soboljev, proruski direktor zatvora u okupiranom Hersonu hospitalizovan je nakon napada.

Manje od nedelju dana kasnije, na meti se našao još jedan proruski zvaničnik u Hersonu.

Ovog puta atentat je uspeo. Dmitrij Savlučenko, proruski zvaničnik zadužen za sektor omladine i sporta u regionu Hersona je likvidiran.

Ruska vojska, Herson Foto: Tanjug/AP

Sergej Klan, savetnik šefa ukrajinske civilne vojne administracije u Hersonu, nazvao je Savlučenka "izdajnikom" i rekao da je dignut u vazduh u svom automobilu.

- Naši partizani imaju još jednu pobedu - rekao je Klan.

U utorak automobil u kojem se nalazio još jedan proruski zvaničnik zapaljen je u Hersonu. Zvaničnik nije povređen.

I dalje se ne zna ko stoji iza ovih napada.

Zvaničnici kažu da ne izgleda kao da postoji centralna komanda organizovanog otpora, ali dodaju da se napadi jesu intenzivirali, pogotovo u regionu Hersonu, koji je Rusija okupila u martu.

Izvor blizak zapadnjačkim obaveštajnim službama skeptičan je po pitanju toga da li će pripadnici otpora moći da od "partizanskih napada" pokrenu organizovanu "kampanju", organizuju napade i obezbede oružje i daju instrukcije.

Otpor do sada nije umanjio rusku kontrolu nad Hersonom, naglasio je izvor.

Ipak, Amerikanci pretpostavljaju da će Rusija vremenom da se suoči sa kontranapadima od lokalnog stanovništva.

- Mislim da će Rusija imati značajne izazove u pokušaju da uspostavi bilo kakvu stabilnu administraciju u ovim regionima, jer će verovatno saradnici, oni istaknutiji, biti ubijeni, a drugi će živeti u strahu - rekao je Majkl Kofman, direktor za ruske studije u Centru za pomorske analize, istraživačkom centru sa sedištem u Vašingtonu.

Otežavaju Rusima vladavinu

Podsetimo, proruske vlasti uhapsile su prošle sedmice bivšeg gradonačelnika Hersona, Igora Kolikajeva i to nekoliko sati pre nego što je najavljen referendum o pripajanju Rusiji.

Kolikajeva su Rusi optužili da "podstiče ljude da veruju u povratak neonacizma".

Saradnica Kolikajeva rekla je da su ruske vlasti izvršile pretres njegove kancelarije, oduzele hard-diskove, da su otvorili sefove i tražili dokumenta.

Početkom juna ukrajinska vojska je rekla da su "okupatori prodrli u državni Univerzitet u Hersonu i oteli rektora".

Ruske snage su u međuvremenu uvele rublju kao lokalnu valutu i počeli su da izdaju ruske pasoše. U maju su u Mariupolju proruske vlasti su slavile tzv. oslobađanje grada. Vlasti Donjecke Narodne Republike su promenile saobraćajne znakove i sada su ispisi na ruskom, umesto na ukrajinskom i podigli su spomenik na kojem stara žena grabi sovjetsku zastavu.

Isto tako, čuveni znak Mariupolja, koji je bio u bojama Ukrajine je prefarban i sada je u bojama Rusije.

Ipak, iako ruske snage čine mnogo da eliminišu ukrajinsku istoriju i nacionalizam u Hersonu i drugim okupiranim teritorijama, građani Ukrajine i dalje pokazuju da žele da pruže otpor.

- Okupatori i njihovi lokalni saradnici daju sve glasnije izjave o pridruživanju Hersonske oblasti Rusiji, ali svakog dana u gradu se pojavljuje sve više ukrajinskih zastava i natpisa - rekao je ukrajinski zvaničnik prošle nedelje,

Visoki zvaničnik NATO-a kaže da pokušaji da se na "silu uništi ukrajinska kultura" doveli do kontra efekta.

- Postoje izveštaji o atentatima na kvisline koji su postavljeni na pozicije gradonačelnika, guvernera i druge visoke pozicije - rekao je zvaničnik.

Kvislink je izdajnik koji sarađuje sa neprijateljima, a pojam nastao po imenu Vidkuna Kvislinga, norveškog političara koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata.

- To je gotovo sigurno odvratilo ruske simpatizere ili Ruse ili bilo koga koga oni tamo dovedu da zauzme ove funkcije - smatra zvaničnik NATO-a.

Kao okupatorska sila u Hersonu, posebno ona koja po svaku cenu hoće da zadrži kontrolu, Rusija mora da pruži osnovne usluge na teritorijama kojima upravlja, poput čiste vode i odvoza smeća. Ali SAD procenjuju da otporaši ovo, rekao je jedan od američkih zvaničnika.

SAD su znale da postoji "ozbiljna mreža otpora" unutar Ukrajine koja će moći da preuzme vlast ako i kada vojska nije uspela, rekao je zvaničnik.

Pre invazije, SAD su očekivale da će se pobuna pojaviti, zajedno sa gerilskim ratom, nakon kratkog perioda intenzivnih borbi u kojima je Rusija pobedila. Ali rat se sada odužio, traje već mesecima, a mnogi analitičari predviđaju da će još dugo sukob trajati.

Visoki američki zvaničnik upozorio je ruskog kolegu uoči konflikta da će se Rusija suočiti sa pobunom ako napadnu Ukrajinu i pokušaju da zauzmu teritoriju. Ali to upozorenje "otišlo je u vetar", invazija je otpočela, delimično vođena ohološću i lošom obaveštajnim podacima, piše CNN.

Rusija je verovala da će njihove snage biti dočekane raširenih ruku i da će svaki otpor lako slomiti, što se nije dogodilo, ali nije mnogo ni promenilo planove Vladimira Putina.

Kofman kaže da je nejasno kakvu vrstu vladavine će Rusija pokušati da uspostavi da bi održala kontrolu, ali da ne postoji sumnja da svakako planira da zadrži teritorije.

Nakon što se suočio sa produženim, krvavim pobunama u Avganistanu i Čečeniji, Kremlj je znao da predvidi još jednu potencijalnu pobunu u Ukrajini.

- Oni su videli da dolazi. Zato su postavili logore za filtriranje i isterali veliki deo stanovništva iz okupiranih područja - rekao je Kofmarn.

Video: Najmanje 17 osoba poginulo: Kijev tvrdi da je pogođena stambena zgrada kod Odes

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    2. jul 2022 | 21:18

    ti fasisti ukrajinski koni su digli u vazduh nenaruzanog coveka su uhvaceni.... u stvari vecima je pobijena u zivotu su 2 ili 3......prikazano je na ruskoj TV oprema koju su imali kod sebe..... slava Rusini

  • Buda

    2. jul 2022 | 23:35

    I sta jos kazu amerikanci? A sta vi kazete? Ono sto i amerikanci? Likujete sto je covek ubijen. Partizani nisu kukavice a teroristi jesu.

  • Monte

    2. jul 2022 | 21:46

    Živjeli Partizani !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA