≫ 

Krijumčari našli nov način za šverc droge: Na podvodni dron stane i do 200 kg tovara, policija zaplenila 3

Španska policija je takođe zaplenila 14 kg hašiša, 8 kg marihuane, više od 157.300 evra u kešu i i šest velikih dronova

  • 0

Španska policija zaplenila je tri podvodna drona koja su napravljena za šverc droge preko mora iz Maroka.

Bespilotne podmornice su očigledno sposobne da ponesu do 200 kg tereta.

U okviru istrage koja je trajala 14 meseci, osam osoba je uhapšeno u Kadizu, Malagi i Barseloni. Policija kaže da to znači da su razbili bandu za koju se sumnja da je napravila ove dronove i isporučivala ih krijumčarima droge širom Evrope.

Španska policija saopštila je da je to prvi put da je otkrila podvodno vozilo kojim se može upravljati bez posade.

- Ovi uređaji bi mogli da omoguće trgovcima drogom da daljinski transportuju velike količine narkotika preko Gibraltarskog moreuza - navodi se u saopštenju policije.

Gibraltarski moreuz je uski pojas mora koji odvaja Maroko od Španije.

podvodni dronovi Španija Foto: Španska policija

Jedna od podmornica je u potpunosti završena, dok su dve bile u fazi izgradnje. Veruje se da je par koji se pravi trebalo da bude isporučen francuskoj bandi koja bi ga koristila za šverc kokaina.

Policija je takođe zaplenila 14 kg hašiša, 8 kg marihuane, više od 157.300 evra u kešu i i šest velikih dronova.

Opremljeni GPS navigacionim sistemima, vozilima bi potencijalno mogli da upravljaju trgovci drogom sa bilo kog mesta na svetu koristeći internet uređaj jednostavnog dizajna poput tableta.

Među uhapšenima su bili otac i sin, od kojih je jedan, kako policija kaže, bio pilot helikoptera i koji je imao tehničko znanje potrebno za pravljenje tako sofisticiranih vozila.

Ova vozila specijalizovana su za prevoz droge

Policija je tvrdila da je banda specijalizovana za pravljenje širokog spektra vazdušnih, kopnenih i morskih vozila specijalizovanih za transport droge, i optužili su ih da su te uređaje snabdevali kriminalnim organizacijama u Danskoj, Italiji, Francuskoj i Španiji.

Agencija EFE prenosi da su inspektori otkrili 13 različitih tipova vozila, uključujući i prikolice sa skrivenim "duplim dnom" koje mogu da prime do 800 kilograma tereta.

Ovo nije prvi put da su istražitelji pronašli vozila dizajnirana za transport droge pod vodom.

Ranije ove godine kolumbijska mornarica presrela je polupotopljeni brod koji je prevozio četiri tone kokaina na putu za Centralnu Ameriku.

U Španiji je policija prošle godine zaplenila ipmrovizovanu podmornicu napravljenu od stakloplastike i šperploče dugačku devet metara u jednom skladištu u Malagi.

Španija je postala ključna ulazna tačka za drogu u Evropu zbog svoje blizine Maroku, koji važi za velikog proizvođača kanabisa, ali i zbog bliskih veza sa bivšim kolonijama u Južnoj Americi, gde se proizvodi veći deo svetskog kokaina.

Gibraltarski moreuz koji je širok 15 kilometara i  koji razdvaja Evropu od Afrike, poslednjih godina je postao omiljena ruta među krijumčarima droge. Prošle godine u aprilu policija je uhapsila 100 osumnjičenih članova bande optuženih da su koristili glisere za prevoz kanabisa preko ovog moreuza.

Video: Zaplenjeno 20kg heroina: Gepek audija pun droge, vlasnik Pazarac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA