Mihailo snimio trenutak kad su ga Rusi zarobili: Vezali ga i bacili u jamu, pa mučili u strogom zatvoru

Mihail je tamo proveo četiri nedelje pre nego što je u aprilu vraćen u Ukrajinu tokom razmene zatvornika

  • 43
Ukrajina Bucha rat u Ukrajini, Rusija Foto: Tanjug/AP

Taksista iz Ukrajine Mihailo Orlovski uspeo je da kontrolnom kamerom snimi trenutrak kada su ga navodno zarobili ruski vojnici.

Na snimku se vidi kako ga vojnici odvoze na krovu oklopnog vozila sa podignutim rukama. Za to vreme drugi vojnik je odmah iza njih vozio njegov auto, a kamera u vozilu snimala je sve u realnom vremenu.

- Prvo o čemu sam razmišljao bilo je kako da preživim, a druga je bila da ću sigurno umreti - kaže on u izjavi za Sky news.

Snimke sa kamere je kasnije jedan ruski novinar objavio na internetu.

On u izjavi za Sky news kaže da su mu odmah skinuli odeću, uzeli naočare i odveli ga u gustu šumu.

- Tukli su nas u šumi, počeli su da nas ispituju, a onda su nas vezivali i bacali u jamu. Tu su nas držali dva dana - rekao je on.

Mihailo kaže da se sve dogodilo 5. marta i da mu je bilo jako hladno.

- Na dnu jame bio je bačen karton, a unutra su bile i dve kutije na koje si mogao da sedneš - priseća se on.

On je pre sukoba u Ukrajini radio kao taksista, ali se zatim kao dobrovoljac prijavio u vojsku. Nakon što je dva dama proveo u jami, prebačen je helikopterom u ruski zatvor.

- Premeštali su nas iz kancelarije u kancelariju i stalno su nas ispitivali. Stalno su nas terali da potpisujemo dokumenta, čak su nas i tukli. Sve je trajalo oko šest sati. Odveli su nas u posebnu prostoriju gde su nas tukli rukavicma za boks po bubrezima, jetri, rebrima, vratu i nogama. Koristili su i omamljivač  - kaže Mihailo.

Teški uslovi u zatvoru

On opisuje kako su zatvorenicima obrijali glave, uzimali uzorke krvi, DNK i otiske prstiju.

- Uzeli su mi telefon, pa čak i venčani prsten. Uzeli su mi sva dokumenta, pasoš, vozačku dozvolu. Sve je to još kod njih - kaže on.

Skoro 500 ukrajinskih civila trenutno se nalazi u ruskim zatvorima.

Mihail je tamo proveo četiri nedelje pre nego što je u aprilu vraćen u Ukrajinu tokom razmene zatvornika.

Tokom boravka u zatvoru, naterali su ga da peva rusku himnu koja se često ponavljala.

Najbolji mamin rođendanski poklon

U međuvremenu u Ukrajini, Mihailova porodica je brinula o tome šta mu se desilo. Posle dve nedelje, konačno su pronašli fotografiju snimljenu nakon njegovog hapšenja koja je objavljena na internetu.

Kada je Mihailo saznao da će ga zameniti u razmeni zarobljenika, plakao je sve dok nije stigao do granice. Bilo je to 10. aprila na rođendan njegve majke.

Pozvao sam je i rekao da je sa mnom sve u redu, da sam živ i zdrav. Sećam se njenih suza radosnica. Bila je srećna što joj Bog dao takav poklon za rođendan - kaže on.

Kada se ovoga seti uvek se rasplače.

- Teško mi je bilo i kada sam razgovarao sa bratom. Rekao mi je da je u jednom trenutku mislio da sam preminuo, da me više nema. I sada mi je teško - kaže on.

Kada se ponovo vratio na mesto odakle su ga Rusi odveli njegove stvari su tamo još uvek ležale. Njegova futrola za naočare, slušalice i vizit-karte bile su na zemlji.

Pronašao je i svoj automobil koji je zapaljen, ali je uspeo da prepozna da je u pitanju njegov mercedes zahvaljujući serijskom broju.

S obzirom na to da je pomoću tog automobila zarađivao za život, finansijski je ugrožen i ponovo mora da počne od nule, ali je srećan što se na kraju sve ipak dobr završilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    8. jul 2022 | 23:17

    Objavite sta su ukrajinski nacisti radili Rusima.

  • Mt

    8. jul 2022 | 22:58

    Od kad su dobrovoljci u ratu civili?

  • Dobrovoljac u taksiju

    8. jul 2022 | 23:30

    Prijavio se dobrovoljno u vojsku a vozao se u taksiju po ratistu. A da poznato je da ruski vojnici nose sa sobom bokserske rukavice to im ide uz opremu ako naidje neki humanitarac u taksiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA