≫ 

Haos u Šri Lanci u slikama: Demonstranti zapali premijerovu kuću, upali u rezidenciju, zaposeli bazen

Najmanje 40 ljudi, uključujući nekoliko policajaca, povređeno je i hospitalizovano u subotnjim protestima

  • 0
Šri Lanka protesti Foto: Tanjug/AP

Šri Lanku su u subotu zahvatile nasilni protesti u kojima je premijerova kuća u Kolmombu zapaljena, dok je hiljade demonstranata upalo u kuću predsednika Gotabaje Rajapakse i preuzelo njegovu kancelariju. Uprkos svim dešavnjima na ovoj ostrvskoj državi, koja prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti, Rajapakse je nastavio da prkosi zahtevima da podnese ostavku, prenosi Gardijan.

Slike i iskazi svedoka prikazuju demonstrante kako preplavljuju veliko stepenište zgrade iz kolonijalne ere, uz pevanje kojim pozivaju predsednika da ode. Imanje je opljačkano, a demonstranti su viđeni kako preturaju po predsednikovom imanju, služe se hranom u kuhinji, leže na krevetima, dižu tegove u njegovoj privatnoj teretani i skaču u otvoreni bazen.

Predsednik nije bio kod kuće, pošto je prethodne noći pobegao u pratnji vojske. Njegova lokacija u subotu je bila nepoznata zbog glasina da beži iz zemlje.

Jedan od učesnika demonstracija, Rajit (50), rekao je da je došao da učestvuje u protestima jer ima dvoje male dece i "nema hrane za jelo".

Govorio je o svom šoku kada je ušao u predsednikov dom i video da, dok Šrilančani pate, "njima ništa ne dostaje". Videli smo njihove luksuzne sobe, njihovu klimu, njihov gas za kuvanje. Čak imaju toliko kućnih ljubimaca sa pedigreom."

Veliki deo gneva i krivice za ekonomsku krizu Šri Lanke usmeren je na predsednika i porodicu Rajapaksa, koji su najmoćnija politička dinastija Šri Lanke, a od kraja 2019. zauzimaju funkcije predsednika, premijera, ministara finansija i nekoliko drugih mesta u kabinetu, ocenio je Gardijan.

U subotu uveče, raspoloženje na ulicama Kolomba postalo je napeto jer su demonstranti probili bezbednosne barijere i zapalili kuću Ranila Vikremesingea, koji je imenovan za privremenog premijera nakon što je Mahinda Rajapaksa, predsednikov stariji brat i bivši predsednik, bio primoran da odstupi. Okupljeni su tražili i od njega da podnese ostavku zbog navoda da podržava režim Rajapaksa.

Podmetanja požara u kući premijera usledilo je posle višesatnog sukoba demonstranata i policije ispred Vikremezinjeove kuće, pri čemu je policija ispalila nekoliko suzavaca u masu. Policija je nasilno pretukla nekoliko novinara i odvezla u bolnicu, što je izazvalo saopštenje Amnesti internešenela u Južnoj Aziji u kojem se osuđuje "šokantan napad", koji je "zabrinjavajući i očigledno krši slobodu medija".

Najmanje 40 ljudi, uključujući nekoliko policajaca, povređeno je i hospitalizovano u subotnjim protestima.

Šri Lanka nastavlja da se bori kroz razornu krizu u kojoj je privreda potpuno kolabirala i vlada nije u mogućnosti da priušti uvoz hrane, goriva i lekova.

Prodaja benzina u zemlji je obustavljena, škole su zatvorene, a medicinske procedure i operacije se odlažu ili otkazuju zbog nestašice lekova i opreme. UN su nedavno upozorile da se zemlja suočava sa humanitarnom krizom.

Inflacija je rekordnih 54,6 odsto, a cene hrane su porasle pet puta, što znači da se dve trećine zemlje bori kako da se prehrani. Šri Lanka je u maju kasnila sa otplatom spoljnih dugova, koji ukupno iznose preko 51 milijardu dolara, i u pregovorima je sa Međunarodnim monetarnim fondom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA