Ubica mislio da je Šinzo Abe deo sekte zbog kojeg je njegova porodica bankrotirala

Optuženi za ubistvo bivšeg japanskog premijera rekao je istražiteljima da je prvo nameravao da cilju vođu organizacije, ali da je takođe nameravao da ubije Abea, za kojeg je tvrdio da je promovisao crkvu u Japanu

  • 0
Atentat na Šinza Šinzo Abea bivšeg premijera Japana Foto: Tanjug/AP

Majka čoveka optuženog za ubistvo bivšeg premijera Japana Šinza Abea član je Crkve ujedinjenja, poznatije kao Munova sekta.

Napadač Tetsuja Jamagami (41) naveo je da je bivšeg premijera ubio zbog osvete prema sekti, jer je smatrao da je bivši premijer povezan s njom.

Jamagami krivi versku sektu za bankrot svoje porodice.

Crkva ujedinjenja je danas na konferenciji za novinare potvrdila da majka napadača dolazi jednom mesečno na njihove verske sastanke, prenosi Guardian.

Optuženi za ubistvo bivšeg japanskog premijera rekao je istražiteljima da je prvo nameravao da cilju vođu organizacije, ali da je takođe nameravao da ubije Abea, za kojeg je tvrdio da je promovisao crkvu u Japanu.

Porodica bankrotirala zbog donacije sekti?

Jamagami je rekao da je njegova majka dala ogromnu donaciju crkvi pre više od 20 godina i da je time naštetila porodičnim finansijama.

Tomihiro Tamaka, šef japanskog ogranka Crkve ujedinjenja, kaže da je njegova organizacija užasnuta ubistvom Abea koji nikada nije bio njihov član.

- Napadačeva majka pridružila se crkvi 1998. godine, a saznali smo da je zapala u finansijske teškoće oko 2002. Nisu nam poznate okolnosti koje su dovele do bankrota porodice Jamagami. Donacije se daju dobrovoljno - rekao je Tamaka, prenosi Guardian.

Abeov deda po majci, Nobusuke Kiđi, koji je bio premijer od 1957. do 1960. godine, navodno je bio uključen u osnivanje političke grupe povezane s Crkvom ujedinjenja. Crkva je s njim delila antikomunističke stavove.

Novinska agencija Kyodo, pozivajući se na izvore iz istrage, rekla je da je Jamagami razvio duboku ogorčenost prema Kišiju koju je usmerio prema Abeu.

Video: Zastrašujuć snimak atentata na bivšeg premijera Japana usred bela dana na ulici dok je držao govor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA