Alarmantan izveštaj UN: Prošle godine u ratovima ubijeno 2.500, a ranjeno više od 5.500 dece

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je najavio da će naredne godine izveštaj "Deca i oružani sukobi" obuhvatiti i zabeležena kršenja prava nad decom u Ukrajini, Etiopiji i Mozambiku

  • 3
Dečak Vlad Buča Ukrajina rat Foto: Tanjug/AP

Tokom 2021. godine 2.515 dece je ubijeno, a 5.555 osakaćeno, dok je regrutovano i zloupotrebljeno 6.310 dece u sukobima širom sveta, navedeno je u godišnjem izveštaju UN pod nazivom "Deca i oružani sukobi".

Ostala kršenja koja su obelodanjena u izveštaju UN su otmice, seksualno nasilje, napadi u školama i bolnicama i uskraćivanje neophodne pomoći, prenosi Rojters.

Najveći broj verifikovanih prekršaja nad decom prošle godine dogodio se u Jemenu, Siriji, Avganistanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je najavio da će naredne godine izveštaj "Deca i oružani sukobi" obuhvatiti i zabeležena kršenja prava nad decom u Ukrajini, Etiopiji i Mozambiku.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za decu i oružane sukobe Virdžinija Gamba rekla je da najviše zabrinjavaju izveštaji o kršenjima prava deteta u sukobima u Ukrajini, a u koja spadaju ubijanje i sakaćenje dece i napadi na škole i bolnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    11. jul 2022 | 23:17

    UN bolje neka objave koliko dece na Balkanu umre od različitih kancera, srčanih i moždanih udara koji su posledaca od bombardovanja uranijumom i plutonijumom.

  • Sasa

    11. jul 2022 | 22:38

    Un nikada to Ništa nije zanimalo, da jeste uradili bi nešto povodom toga. To je isto kad država kaže doduše ne Srbija ali evo Kanada gde sam trenutno kamere na putevima i u zgradama su za vašu bezbednost.. ne nisu to je samo da bi država uhvatila počinioce prekršaja i naplatili im kaznu. Doduše pomaže u hvatanju teških kriminalaca ali uvek je to zbog njih ne zbog nas. Jer kamera nikad nije nešto sprečila. Nadzor je jako dobra stvar za državu naravno

  • Boban

    12. jul 2022 | 06:20

    Gluposti, prvo pravite ratove, naoruzavate dodatno a onda kukate koliko dece umre....Da nema vasih ratova vas civilizovanih (ko ona stvar civilizovani) nebi se to ni desavalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA