≫ 

Plaža zatvorena nakon što se posetilac zarazio amebom koja jede mozak: "Opasna je po život"

Naegleria fowleri je mikroskopska jednoćelijska slobodnoživa ameba koja može da izazove retku po život opasnu infekciju mozga zvanu primarni amebni meningoencefalitis

  • 2
Ameba koja jede mozak Foto: Shutterstock

Plaža u američkoj državi Ajovi je zatvorena nakon što je plivač, koji je bio u poseti iz druge države, zaražen amebom koja jede mozak.

Plaža u u državnom parku Lake of Three Fires ("Jezero tri vatre") u okrugu Tejlor privremeno je zatvorena za kupanje u petak kao "reakcija iz predostrožnosti" nakon što je prijavljena retka infekcija mozga izazvana amebom "Naegleria fowleri" kod posetioca iz Misurija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Ajove.

Pacijent je bio bolestan od primarnog amebnog meningoencefalitisa i lečen je u jedinici intenzivne nege, rekli su zdravstveni zvaničnici Misurija u četvrtak.

- Nije zarazno, ali može biti opasno po život - navodi se u tvitu Ministarstva zdravlja i službi za starije osobe Misurija.

Testiranje za potvrdu prisustva ove amebe na pomenutoj plaži u Ajovi je u toku i proces bi mogao da potraje nekoliko dana.

- Naegleria fowleri je mikroskopska jednoćelijska slobodnoživa ameba koja može da izazove retku po život opasnu infekciju mozga zvanu primarni amebni meningoencefalitis (Primary Amoebic Meningoencephalitis - PAM) - navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

- PAM je izuzetno redak. Od 1962. godine, samo 154 poznata slučaja su identifikovana u Sjedinjenim Državama - navodi se još u saopštenju.

Ova ameba se obično nalazi u zemljištu i u slatkim toplim vodama kao što su jezera, reke i topli izvori, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Takođe se može naći u loše održavanim ili nehlorisanim bazenima.

Infekcije izazvane tom amebom mogu se javiti kada voda u kojoj je prisutna ameba uđe u telo kroz nos, a zatim putuje do mozga gde uništava moždano tkivo, saopštilo je zdravstveno odeljenje. Infekcija nije zarazna i ne može se izazvati gutanjem kontaminirane vode.

U septembru 2020, šestogodišnji dečak je umro nakon što je hospitalizovan sa amebom koja jede mozak u jezeru Džekson u Teksasu.

U avgustu 2021, 7-godišnji dečak je umro nakon što se zarazio PAM-om nakon kupanja u jezeru u severnoj Kaliforniji. Sledećeg meseca, dete u Arlingtonu, u Teksasu, umrlo je nakon što se zarazilo amebom na podlozi za prskanje.

Simptomi PAM-a počinju jedan do devet dana nakon plivanja ili nazalnog izlaganja kontaminiranoj vodi. Zvaničnici upozoravaju plivače da se obrate svom lekaru ako osete jaku glavobolju, groznicu, mučninu, povraćanje ili ukočen vrat nakon ulaska u toplu vodu.

Zvaničnici ohrabruju posetioce plaža da smanje rizik od infekcije tako što će se držati za nos ili koristiti kopče za nos kada plivaju, držeći glavu iznad vode tokom aktivnosti vezanih za vodu i izbegavaju ulazak u vodu tokom perioda visoke temperature.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    13. jul 2022 | 06:38

    Kakve su ovo gluposti samo o nekim bolescinama čitam pa koliko nas svašta nešto jede izgleda da smo na donjoj lestvici lanca ishrane. Kao da smo bonbone. Menjate biologiju pod hitno.

  • PrinciP

    13. jul 2022 | 06:02

    Amerima i nema sta da pojede, pustaj kupanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA