≫ 

"Nismo to uspeli ni u Jugoslaviji": Zapad zabrinut za oružje koje šalje Ukrajini

Teško je izbeći nedopuštenu trgovinu i krijumčarenje, to nismo uspeli u bivšoj Jugoslaviji i verovatno nećemo u Ukrajini, rekla je Jana Černočova, češka ministarka odbrane

  • 12
Severodonjeck Ukrajina Severodonetsk Foto: Tanjug/AP

NATO i članice Evropske unije pozivaju na bolju kontrolu oružja kojim su opskrbili Ukrajinu jer postoje strahovi da ga kriminalne grupe krijumčare i potom prodaju na evropskom crnom tržištu, piše Financial Times.

Otkad je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje su donirale više od 10 milijardi dolara vojne pomoći, od prenosnih minobacača i naoružanih vozila do pušaka i velike količine municije.

- Veliki broj NATO članica raspravlja s Kijevom o nekom obliku sistema praćenja ili detaljne liste inventara za oružje koje je dostavljeno Ukrajini - rekla su dva zapadna zvaničnika za Financial Times.

Ukrajinska vlada počinje jači nadzor oružja i postavlja sistem praćenja uz pomoć zapadnih zemalja, otkrio je treći izvor upoznat sa situacijom.

- Svo ovo oružje pristiže u južnu Poljsku, prevozi se preko granice i onda se stavlja u vozila koja će preći granicu, u kamione ili privatne automobile. I od tog trenutka nam njihova lokacija postaje nepoznata i ne znamo gde oružje ide, gde je korišženo, pa čak ni da li ostaje u zemlji - rekao je zapadni zvaničnik.

- Mogućnost da američko oružje koje je poslato Ukrajini padne u pogrešne ruke je uzeta u obzir s obzirom na zahtevnu situaciju u zemlji - rekla je Boni Denis Dženkins, američka zvaničnica za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost.

Ona je istakla da SAD vrlo ozbiljno shvataju odgovornost da zaštite američku odbrambenu tehnologiju i spreče nezakonito širenje tog oružja.

- SAD su u stalnom kontaktu sa Kijevom oko ovog pitanja. Imamo poverenja u ukrajinsku vladu i njenu odanost nameri da prikladno čuva i vodi računa o američkom oružju - dodala je Dženkins.

Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da svako kretanje oružja u i iz Ukrajine, kad je takvo kretanje potrebno zbog popravke, vrlo pažljivo nadziru i Ukrajina i njeni međunarodni partneri.

Problem prenošenja oružja iz Ukrajine bio je jedna od tema na susretu ministara unutarnjih poslova EU ove sedmice.

U ponedeljak je Evropska komisija pokrenula Centar za podršku EU u susednoj Moldaviji kako bi osigurala ekspertizu i kooperaciju u borbi protiv fenomena kao što je krijumčarenje oružja.

- Teško je izbeći nedopuštenu trgovinu i krijumčarenje, to nismo uspeli u bivšoj Jugoslaviji i verovatno nećemo u Ukrajini - rekla je Jana Černočova, češka ministarka odbrane.

Černočova je rekla da veruje da zemlje koje doniraju oružje preduzimaju sve potrebne korake kako bi ga i pratile, ali je upozorila da neće biti moguće pratiti svaki pojedini komad oružja.

Europol je u aprilu objavio da njihova istraga pokazuje kako je krenulo krijumčarenje oružja kako bi se snabdevale kriminalne grupe i da je to potencijalna opasnost za sigurnost Evropske unije.

- Ruski agresivni rat protiv Ukrajine je rezultirao porastom posedovanja vatrenog oružja i eksploziva - stoji u dopisu Europola poslanom vladama.

- Izvorno su ukrajinski zvaničnici zadržali popise vatrenog oružja koje je predano civilima, ali ova praksa je napuštena kako rat napreduje i vatreno oružje je otada deljeno bez evidencije - novidi se u dopisu i poziva na registar oružja i drugih vojnih materijala koji su prebačeni iz EU u Ukrajinu kako bi se pomoglo agencijama za sprovođenje zakona da ih prate.

- Informacija da Ukrajina postaje centar krijumčarenja oružja ne odgovara realnosti - uzvratio je Sak, sugerišući da bi oni koji to tvrde "mogli biti deo ruskog informacionog rata kojim bi se obeshrabrili međunarodnji partneri da Ukrajini daju oružje koje im je potrebno za pobedu, piše Financial Times.

Video: Najmanje 17 osoba poginulo: Kijev tvrdi da je pogođena stambena zgrada kod Odese

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    13. jul 2022 | 08:28

    Amerika ce unistiti Evropu. Kada oruzje dodje u ruke kriminalnih grupa bicemo novi Meksiko. Amerika je jedno veliko svetsko zlo od koga covecanstvu nema spasa.

  • 😳

    13. jul 2022 | 08:05

    NATO u blato.

  • Mihailović

    13. jul 2022 | 09:21

    Slali u jugoslaviju za nasilno ocepljenje, sve oni na kraju priznaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA