Policija sumnja da je uhvatila "Eskobara iz Perua" na Kosu: Uhapšeni tvrdi da su pogrešili, reagovao i Izrael

David Askenazi optužen je da je član međunarodne organizacije sa ciljem slanja droge, posebno kokaina, iz Perua u Rusiju. Prema podacima Interpola, Izraelac ima drugi, skriveni – pasoš Azerbejdžana, koji je koristio za svoja putovanja u Peru, gde je bio jedan od istaknutih članova kartela

  • 0
David Ashkenazi  Rachel Foto: Društvene mreže

Slučaj hapšenja Izraelca Davida Askenazija na aerodromu na grčkom ostrvu Kos zbog sumnje da je krijumčario kokain iz Perua u Rusiju, podseća na filmski triler. Uhapšeni tvrdi da imaju pogrešnu osobu, a Izrael zahteva njegovo puštanje na slobodu.

Uhapšeni, koji je proveo 14 dana u zatvoru na Kosu, tvdi da ga je policija pomešala sa nekom drugom osobom.

David Askenazi uhapšen je u sredu, 22. juna na aerodromu dok je sa ženom dolazio na odmor iz Izraela. Grčki mediji o njemu pišu kao o "Eskobaru sa Perua".

Tokom rutinske provere njegovog pasoša, policija je podigla uzbunu.

Ukucavajući njegove podatke u kompjuter, otkrili su da postoji crvena Interpolova poternica protiv bivšeg izvršnog direktora izraelske kompanije javnog prevoza u Tel Avivu od peruanskog tužilaštva.

Grčki policajci su pomislili, na osnovu informacija u poternici, da pred njima stoji zloglasni "El Dok", partner peruanskih kartela, zadužen za vazdušni transport kokaina iz Lime u sekularne salone Moskve. A možda i ne, piše Protothema.

Međutim, David Askenazi tvrdi da je policija uhvatila pogrešnog čoveka.

David Askenazi optužen je da je član međunarodne organizacije sa ciljem slanja droge, posebno kokaina, iz Perua u Rusiju. Prema podacima Interpola, Izraelac ima drugi, skriveni – pasoš Azerbejdžana, koji je koristio za svoja putovanja u Peru, gde je bio jedan od istaknutih članova kartela. Organizacija je koristila metod vazdušnog transporta, za šta je potrebna i saradnja Peruanaca.

Kokain se obično prevozi velikim privatnim avionima sposobnim za transatlantske letove. Za praćenje i identifikaciju članova organizacije, peruanske vlasti, koje su godinama bile pod velikim pritiskom SAD da se izbore sa kokainskim krugovima, koristile su posebno obučene agente. Prema dojavi peruanskih vlasti Interpolu iz 2012. godine, policajac identifikovan kao Abdul Linares Perez postavljen je kao tajni agent za ovu svrhu. 16. juna 2012. prikriveni policajac koji se predstavljao kao kupac imao je sastanak u restoranu "Jockei Plaza" u Limi sa visokom lepoticom, članicom kartela, koja je nosila kodno ime "Nikita".

David Askenazi, poznat kao "El Dok", navodno je učestvovao u tom susretu. Izraelac je tada rekao klijentu-agentu da će se sastati sa "Nikitom" nekoliko sati kasnije na benzinskoj pumpi u oblasti Mirasol. Tamo je "El Dok" navodno predao prikrivenom policajcu, koji se predstavljao kao kupac, paket sa četiri "cigle" kokain hidrohlorida (beli kristalni prah), što je kasnije potvrđeno hemijskom analizom supstance.

Napominje se da je "Nikita" bila zadužena za prijem kokaina u Moskvi i da bi potom "cigle" isporučila ostalim članovima organizacije.

Zbog istog slučaja, u Moskvi su uhapšene još dve osobe koje su iz Perua prokrijumčarile kokain u zemlju, koji je navodno isporučio David Askenazi, koji se suočava sa optužbama za ilegalnu trgovinu drogom i preti mu kazna do 35 godina zatvora.

Uhapšeni je rekao da nema nikakve veze sa ovim otpužbama i da nije putovao u Paru 2012. godine, osim jednom na odmor 2007.

- Pretpostavljam da je u pitanju neka greška ili tragična slučajnost. Možda ima veze i sa izgubljenim pasošem 2002, što sam prijavio vlastima - rekao je on.

On je dodao da nema pasoš Azerbejdžana i da je radio za javnu kompaniju u Izraelu i da se penzionisao 2020. godine.

Izrael traži njegovo oslobađanje

Izrael je krajem juna pozvao grčke vlasti da ga oslobode. Ministarstvo spoljnih poslova reklo je da su grčke vlasti tragale za muškarcem po imenu Dudi Askenazi. Kako kažu, pošto je Dudi čest nadimak u Izraelu za Davida, veruju da se radi o pogrešnom identitetu.

Video: Novi nivo kriumčarenja droge: Španska policija zaplenila podvodne dronove i razbila bandu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA