Stravično otkriće u Poljskoj: Otkriveno 17,5 tona ljudskog pepela u blizini nacističkog logora

Godine 1944. jevrejski zatvorenici bili su naterani da ekshumiraju tela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina

  • 7
Nacisti kamp koncentacioni logor Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Oko 17,5 tona ljudskog pepela otkriveno je i iskopano u blizini bivšeg nacističkog koncentracionog logora u Poljskoj, objavio je u sredu Poljski institut za nacionalno sećanje (IPN), koji istražuje nacističke i komunističke zločine.

Ostaci su iskopani u Ilovo-Osadi, blizu mesta bivšeg koncentracionog logora Đaldovo (Soldau na nemačkom), oko 150 kilometara severno od Varšave, koji je podignut za vreme nacističke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu.

Od invazije na Poljsku u septembru 1939, logor Soldau služio je nacistima kao mesto tranzita, zatvaranja i istrebljenja političkih protivnika, a posebno Jevreja.

Neki procenjuju na 30.000 zatvorenika ubijenih u tom logoru, ali dosad istorijski izvori nisu sa sigurnošću uspeli da ga potvrde.

- Otkriće te lokacije omogućuje da se potvrdi da je najmanje 8.000 ljudi tamo umrlo - rekao je Tomas Jankovski, tužilac IPN-a.

Broj je procenjen prema težini pronađenog pepela.

Godine 1944. jevrejski zatvorenici bili su naterani da ekshumiraju tela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina.

- Moći ćemo da obavimo DNK analize koje će nam omogućiti da saznamo više o identitetima žrtava slično kao što je sprovedeno u bivšim logorima Sobibor i Treblinka - rekao je Andrzej Osovski, naučnik za područje genetike s Medicinskog univerziteta Pomorja.

Video: Telegraf u logoru Westerbork iz koga je Ana Frank poslata na put bez povratka: Spomen žrtvama

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇧🇦🔊😀

    14. jul 2022 | 15:45

    Šta neće politika da uradi,politika i samo politika.

  • JACA 🍀

    14. jul 2022 | 16:50

    E, to se zove genocid.. a sad pitomci fašista i ostali oličeni u NATO-u relativizuju pojam genocida! Poljaci, kao žrtve nacista u II svetskom ratu, ne bi trebalo da sad podržavaju naciste u Ukrajini!

  • паун 54

    14. jul 2022 | 16:10

    ....А ПОДРЖАВАЈУ НАЦИЗАМ У УКРАЈИНИ .....????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA