"Videla sam kako ubija moje dete": Porodice žrtava masakra u školi u Teksasu nakon objave novog videa pucnjave

Kimberli i Feliks Rubio, čija je desetogodišnja ćerka Leksi ubijena, bili su primorani da ponovo prožive svoj najmračniji dan

  • 2
Teksas Uvalde škola pucnjava Foto: Tanjug/AP

Ožalošćene porodice nekih od žrtava masakra u školi u Teksasu ove nedelje se nalaze u Vašingtonu zbog kampanje za okončanje oružanog nasilja.

Nakon jednog dana lobiranja kod zakonodavaca da zabrane jurišne puške poput one kojom su ubijeni njihovi voljeni, rečeno im je da je procurio snimak sa nadzorne kamere iz hodnika osnovne škole Rob u Uvaldeu na dan kada su im životi uništeni.

Video prikazuje 18-godišnjeg napadača Salvadora Ramosa kako ležerno hoda prema učionici u kojoj je ubio 19 dece i dvoje nastavnika.

Snimak je pokazao i da su policajci čekali 77 minuta pre nego što su se suočili sa napadačem i ubili ga.

Kimberli i Feliks Rubio, čija je desetogodišnja ćerka Leksi ubijena, bili su primorani da ponovo prožive svoj najmračniji dan.

- Da je jedna osoba uradila jednu stvar drugačije, imali bismo drugačiji ishod - kaže majka devojčice.

- Čuvši pucnjeve ispaljene u njenoj učionici, ostali smo bez reči. Svet koji je to gledao, video je poremećenu osobu kako puca u učionici. Ali ono što smo mi mogli da vidimo i čujemo, bilo je kako on ubija moje dete - dodala je neutešna majka.

Snimak nadzorne kamere pokazuje desetine policajaca okupljenih ispred učionice. Nose oružje, nose pancire, pa čak i balističke štitove.

Njihova obuka jasno daje do znanja da treba odmah da se suoče sa pretnjom, jer se zna da u učionici još uvek ima živih ljudi.

Ali oni čekaju. Jedan policajac čak nanosi dezinfekciono sredstvo za ruke sat vremena nakon što je počela pucnjava.

Kimberli Rubio kaže da to odbacuje ideju koju često iznosi lobi za oružje da su "dobri momci sa oružjem" najbolji način za borbu protiv masovnih pucnjava.

- Video je dokaz da to nije istina - kaže ona.

- Imali smo policajce zadužene da zaštite našu decu tog dana, a oni nisu uspeli jer su se plašili da uđu zato što je napadač imao oružje. Ako policajci koji su naoružani i obučeni ne žele da se suoče sa ovom osobom koja je imala jurišno oružje, ko hoće? Niko. Treba ih zabraniti - rekla je.

Leksini roditelji kažu da odaju počast sećanju na svoju ćerku i kanališu tugu lobiranjem kod poslanika.

Njihov cilj je da podstaknu donošenje zakona koji ograničavaju posedovanje oružja znajući da je ubica njihove ćerke legalno nabavio oružje. Ali ponekad je njihova tuga ogromna.

- Smestila sam je u tu učionicu i zadržala je u njoj. Nisam uspela da je odvedem kući posle ceremonije dodele nagrada održane og jutra. Sada je mrtva. A kao njena mama, to je na meni. Ne znam kako da živim sa tim - rekla je.

Video: Potresan video roditelja koji čekaju da prikupe decu nakon masovne pucnjave školi u Teksasu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    14. jul 2022 | 16:36

    I balkanci gledaju svoju decu kako im umiru na rukama od američkog uranijuma i plutonijuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA