≫ 

Devojčica (10) morala da pređe u drugu državu zbog abortusa: Sad ispituju doktorku

Osumnjičeni za silovanje devojčice uhapšen je juče i optužen je za ovo delo

  • 2
Tinejdžerka devojčica trudnoća Foto-ilustracija: Shutterstock

Državni tužilac Tod Rokita iz Indijane saopštio je da će njegov kabinet ispitati doktora koji je izvršio abortus desetogodišnjoj devojčici koja je zatrudnela nakon što je silovana.

On je za Fox news komentarisao slučaj devojčice koja je bila primorana da pređe u drugu saveznu državu kako bi izvršila abortus. Ovaj slučaj dospeo je u centar interesovanja javnosti, nakon pisanja jednog lista o doktorki Kejtlin Bernard koja je rekla da su roditelji devojčice otkrili da je ona trudna šest nedelja i da ne ispunjava uslove za abortus iako je žrtva seksualnog nasilja.

Bernard, koja je po struci ginekolog-akušer i radi u Indijanopolisu, rekla je da je zbrinula devojčicu nakon što ju je porodica dovela u Indijanu, saveznu državu u kojoj je abortus legalan do 22. nedelje trudnoće.

Lekari u ovoj državi saopštili su da veliki broj pacijentkinja iz susednih država dolazi kako bi se podvrgli prekidu trudnoće, nakon odluke Vrhovnog suda kojom se ukidaju prava na abortus.

Republikanci su iskoristili muku deteta kao dokaz da je potrebno uvođenje dodatnih ograničenja kako bi se ograničio pristup abortusu. Tužilac je rekao da će njegova kancelarija ispitati ponašanje doktorke. On je rekao da se Kejtlin više postavlja kao aktivista za abortus koja radi kao lekar.

Osumnjičeni za silovanje devojčice uhapšen je juče i optužen je za ovo delo, piše Hafington post.

- Prikupljamo dokaze i borićemo se do kraja protiv toga. Pregledaćemo i dozvolu za rad doktorke. u pitanju je dete i postoji snažan interes javnosti da se razume da li neko mlađi ili bilo koja druga žena abortira u državi - rekao je on.

Njegova kancelarija nije odgovarala na zahtev da pojasni komentare i kaže koji zakon je doktorka prekršila.

"Država je izneverila žrtve silovanja"

I Indijana i Ohajo imamo stroge zahteve prilikom prijavljivanja optužbi za silovanje i abortuse, navodi Politico.

Državni tužilac Ohaja Dejvid Host rekao je da nije čuo za slučaj silovanja desetogodišnje devojčice.

Voditelj i tužilac pokušali su da diskredituju slučaj silovanja devojčice, za koji su rekli da je previše dobra da bi bila istinita. Ove tvrdnje su opovrgnute, nakon što je policija saopštila da se vreme poklapa sa doktorkinim izveštajima.

Doktorka Bernard se kasnije oglasila na Tviteru rekavši da je "jako tužna jer je država izneverila žrtve seksualnog napada".

- Srce mi se slama zbog svih žrtava seksualnog napada i zlostavljanja. Tako sam tužna što ih je naša zemlja izneverila kada smo im najpotrebniji. Lekari moraju da imaju mogućnosti da pruže ljudima medicinsku negu koja im je potrebna, kada i gde im je potrebna - napisala je ona.

Grupe za prava na abortus upozorile su da će republikanci tražiti da se kazne ljudi koji prelaze državne granice da traže abortus, ili lekare koji im pružaju pomoć.

Predsednik Džo Bajden je prošle nedelje potpisao izvršnu naredbu koja ima za cilj da zaštiti Amerikance u oba slučaja.

- Bila je prinuđena da putuje van države u Indijanu kako bi pokušala da prekine trudnoću i možda spasi svoj život. Deset godina, ima samo deset godina a silovana je i trudna šest nedelja. Iako je puna trauma primorana je da putuje u drugu državu - rekao je Bajden.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    15. jul 2022 | 13:21

    Treba ukinuti abortus potpuno. Nije kriva beba zbog toga kako je nastala. Takodje zakonom naterati oca bebe da brine o njoj i majci bebe i da je oženi I resen problem. Ako nece, njega na robiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA