≫ 

"S nevericom smo primili vest": Pilot u Portugalu poginuo tokom gašenja požara, avion se srušio usred buktinje

Zasad nemamo detalje o tome što se dogodilo, rekao je novinarima direktor civilne zaštite Andre Fernandez

  • 0
Požari u Portugalu Foto:Tanjug/AP

U Portugalu, gde već nedelju dana vladaju velike vrućine, buknuo je niz požara koji gasi više od 900 vatrogasaca. Avion koji je učestvovao u gašenju šumskog požara u Portugalu srušio se u petak predveče u okrugu Guardi, na severu, pri čemu je poginuo pilot letelice u kojoj nije bilo drugih ljudi, saopštila je civilna zaštita.

- Zasad nemamo detalje o tome što se dogodilo - rekao je novinarima direktor civilne zaštite Andre Fernandez. Avion je bio srednje veličine, tipa "FireBoss".

- S nevericom sam primio vest o pogibiji pilota aviona koji se srušio tokom gašenja požara - reagovao je portugalski premijer Antonio Kosta na Tviteru.

U Portugalu, gde već nedelju dana vladaju velike vrućine, buknuo je niz požara, a spasilačka služba je u petak naveče izvestila o desetak aktivnih požara koje gasi više od 900 vatrogasaca. Na prilazima selu Eirizu vatra polako napreduje prema putu, ali vetar puše lagano i u smeru suprotnom od kuća.

- Svake godine u ovo vreme ovde imamo požare, ali ne ovako velike - rekla je jedna stanovnica za AFP.

Pre nego što je u petak lagano pala, temperatura je dan ranije dosegla 47 stepeni na severu Portugala, što je najviša vrednost izmerena u julu u ovoj zemlji. Od početka 2022. u Portugalu je izgorelo nešto više od 30.000 hektara, što je najviše na dan 15. jula od 2017., godine koju su obeležili smrtonosni požari u kojima su poginule stotine ljudi.

U Grčkoj su u sredu u padu helikoptera u more poginula dva člana posade helikoptera koji je učestvovao u gašenju šumskog požara na otoku Samosu.

Video: Vatra koja guta sve na mestu pada Boinga u Kini: Požar divlja, gore olupina i lokalna šuma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA