Raste broj napada ajkula širom SAD: Ljude grizu i u vodi do struka, stručnjaci primećuju jednu bitnu razliku

Kupači sve više viđaju ajkule na obalama SAD, a stručnjaci kažu da to nije slučajno

  • 0
Tigar ajkula Foto: Shutterstock

U poslednje vreme kupači u SAD moraju da budu na oprezu zbog sve većeg broja napada ajkula.

Na Long Ajlandu zabeleženo je pet napada ajkula u poslednje dve nedelje. Među njima je spasilac koji je ugrizen za stopalo, dok su dve osobe napadnute istog dana.

Napadnut je i turista iz Arizone kojeg je ajkula ugrizla za ruku i zadnjicu dok je stajao u vodi dubokoj do struka, zadobivši rane u potkolenici dok je surfovao.

- Udarila me i zbacila sa daske. Bacila me je udesno. Video sam to kada sam se okrenuo. Video sam leđno peraje i video sam telo i rekao sam: "O, ovo je ajkula" - rekao je Šon Doneli za CBS News.

Nažalost, Doneli nije jedini. Napadi ajkula širom zemlje su u porastu. U 2021. godini bilo je 47 potvrđenih slučajeva, što je skok od 42 posto u odnosu na godinu ranije.

Međutim, rizik da nekog stvarno ubije ajkula je 1 prema 3,6 miliona.

- Jedna stvar koju sam primetio u ovim nedavnim napadima jeste da nisu bili fatalni. Veoma je uobičajeno da napad ajkula nije fatalan. A razlog za to je što ne pokušavaju da nas pojedu - rekao je Kristofer Paparo, menadžer morskog naučnog centra.

Paparo kaže da nije slučajno što se sve više viđaju ajkule na obalama SAD. Prema njegovim rečima, napori za očuvanje povećali su populaciju ajkula.

- Ajkule koje su najčešće u našim oblastima koje dolaze u kontakt sa ljudima su peščane tigraste ajkule. Mnoge vrste ajkula žive 50 ili više godina - rekao je on.

Za sada, posade na plaži koriste sofisticirane bespilotne letelice i patroliraju na talasima za ajkule u nastojanju da plivači budu bezbedni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA