Više od 1.000 italijanskih gradonačelnika traži od Dragija da ostane premijer

Gradonačelnici su u peticiji osudili "neodgovorno ponašanje" Pokreta 5 zvezdica

  • 0
Mario Draghi, Mario Dragi Foto: Tanjug/AP

Više od 1.000 italijanskih gradonačelnika potpisalo je peticiju kojom traže da premijer Mario Dragi, koji je u četvrtak ponudio ostavku, ostane na dužnosti.

- Vlada mora nastaviti s radom - rekli su u peticiji koju su, između ostalih, potpisali gradonačelnici Firence, Rima i Venecije, piše Hina.

Dragi je u četvrtak ponudio ostavku predsedniku Serđu Matareli, koji je nije prihvatio i "pozvao ga da se obrati parlamentu lako bi se procenila situacija".

Dragi je hteo da da ostavku zbog neučestvovanja Pokreta 5 zvezdica, člana koalicione vlade, u glasanju o poverenju koje je zatražila vlada.

Gradonačelnici su u peticiji osudili "neodgovorno ponašanje" Pokreta 5 zvezdica. Ujedno su istakli da "s nevericom i sa zabrinutošću" prate političke događaje u Italiji.

Izlazak iz krize nastale zbog pandemije kovida-19 i društvena kriza "danas više no ikad zahtevaju stabilnost, sigurnost i jedinstvo kako bismo mogli da nastavimo promene u našim gradovima", dodaju gradonačelnici.

Bivši premijer Silvio Berluskoni i čelnik krajnje desnice Mateo Salvini, čije su stranke Napred Italija (desni centar) i Severna liga deo vladine većine, rekli su u nedelju da više ne mogu da sarađuju s Pet zvezdica zbog njihove "nestručnosti i nepouzdanosti".

Berluskoni i Salvini rekli su u zajedničkom saopštenju da su spremni za izbore "čak i u kratkom roku".

Izbori su inače bili planirani za početak 2023.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA