Borelj: Sankcije Rusiji nisu greška, nastavljamo da to radimo

Šef diplomatije EU je izneo očekivanje da će na današnjem sastanku Saveta EU biti doneta politicka odluka o nastavku jačanja vojne pomoći Ukrajini

  • 42
Josep Borrell, Žozep Borelj Žozep Borelj / Foto: Profimedia

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, najavio je danas da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujući i jačanje vojne pomoći, ali i jačanje sankcija protiv Rusije.

Borelj je ocenio da u EU postoji ”velika debata o efikasnosti EU sankcija protiv Rusije”, kao i da ”neki lideri govore da su sankcije bile greška i da pogađau EU više nego Rusiju”.

- Ne mislim da je to greška. To je nešto što smo mi morali da uradimo i nastavićemo to da radimo - poručio je Borelj.

Žosep Borelj je pred početak sastanak Saveta ministara spoljnih poslova, koji se odrzava u Briselu, poručio da će ministri razmotriti predlog novog paketa o jačanju efikasnosti sankcija protiv Rusije i odbacio optužbe da su cene nafte u Evropi skočile zbog uvođenja embaraga na naftu iz Rusije.

- Početkom rata cene nafte su krenule da rastu, a zbog velike potražnje i da padaju. Kako neko može da kaže da je embargo povećao cene nafte? - kaže Borelj.

Šef diplomatije EU tvrdi da Rusija nastavlja da blokira ukrajinsko žito, da ga ”pali i u unštava”, kao i da se nastavlja bombaradovanje civilne infranstrukture i ubijanje nevinh ljudi u Ukrajini

- To je tragedija - poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je izneo očekivanje da će na današnjem sastanku Saveta EU biti doneta politicka odluka o nastavku jačanja vojne pomoći Ukrajini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA